Hank Williams dostane i ve filmu hudbou rovnou do srdce

Reportáž: Hraný film připomene Hanka Williamse (zdroj: ČT24)

Po Johnny Cashovi nebo Llewynu Davisovi se do kin vrátí další hvězda country – Hank Williams. Snímek I saw the Light – Viděl jsem světlo – vypráví příběh rozpolceného hudebníka, který za svůj krátký život ovlivnil podobu hned několika žánrů a stal se idolem dalších muzikantů.

Chudý kluk z Alabamy se naučil hrát na kytaru od potulného černošského muzikanta. Od devatenácti zpíval po vesnických zábavách – od srdce a naplno. Lidé ho milovali, brzy se dostal do populárního rozhlasového pořadu Grand Ole Opry v Nashvillu.

O jeho krátkém životě plném vzestupu a pádů vypráví snímek režiséra Marca Abrahama. Hanka Williamse v něm ztvárnil Tom Hiddleston. Nejtěžší prý pro něj bylo přeladit svou britskou angličtinu na Williamsův jižanský přízvuk. „Měl zvučný hlas kazatele, zpěváka gospelů, který pochází z jižanských kořenů,“ vysvětlil herec. „Jakmile jsem se zaposlouchal do muzikálnosti a rytmu jeho řeči, tak mi to ale najednou sepnulo.“

Vnitřní démoni

Hvězda Hanka Williamse stoupala příliš rychle. Rozpolcenou duši utápěl nejdříve v alkoholu, později i v drogách. I přes divoké večírky a nesčetné nevěry mu stála po boku manželka Audrey, která byla také jeho manažerkou.

Podle její filmové představitelky Elizabeth Olsenové není jeho příběh v showbyznysu ničím neobvyklým. „Tito lidé mají své vnitřní démony, a když se pak dostanou pod tlak těch, co po nich chtějí příliš mnoho, vyčerpají se,“ obává se.

„Herci se schovávají za svoji postavu, spisovatelé za příběh, výtvarníci za svůj obraz nebo sochu. Když ale vyjadřujete něco jako zpěvák, jde to přímo od srdce,“ chápe neradostný osud Hanka Williamse Tom Hiddleston. Zpěvákovy síly se vyčerpaly už v jeho necelých třiceti letech. Zemřel 1. ledna 1953 na následky celkového vyčerpání v jednom ze svých cadillaců. 

Krátká hudební kariéra Hanka Williamse má přesto dlouhý dozvuk – ovlivnil populární hudbu 20. století a inspiroval zpěváky, jako jsou Bob Dylan, Johnny Cash, Ray Charles, nebo skupinu Rolling Stones. Životopisný film o něm vstoupí do americké distribuce 1. dubna.