Na hlavní cenu Febiofestu se slétli islandští Vrabčáci

Citlivým příběhem o chlapeckém dospívání v dechberoucí přírodě islandského venkova jsou Vrabčáci, vítězný snímek 23. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Febiofest. Hlavní cena už byla předána, projekce na pražské přehlídce ale pokračují ještě v pátek.

Islandsko-dánské drama režiséra Rúnara Rúnarssona vypráví příběh šestnáctiletého chlapce Ariho, který se z islandské metropole odstěhuje na sever ostrova, kde vládne polární den. V prostředí drsného venkova hledá vztah ke svým blízkým a kamarádce z dětství.  

Porota na snímku ocenila především silně a věrohodně pojaté téma dospívání, které zbytečně netlačí na city. Vyzdvihla také herecké výkony a nepředvídatelný závěr. Vrabčáci si cenu za nejlepší film odvezli už z festivalu v San Sebastiánu.

Poprvé byla letos na Febiofestu udělan cena Amnesty International. Festival se tak rozhodl vyjádřit podporu umělcům a novinářům nespravedlivě vězněným diktátorskými režimy. První ocenění patří kolumbijsko-francouzsko-uruguayskému koprodukčnímu snímku Mlčení řeky o chlapci žijícím v pralese, jehož dětství skončí nálezem mrtvoly, kterou vyplavila řeka. Dle vyjádření poroty se jedná o nečekaný filmový klenot, z něhož lze díky mistrné práci kamery téměř cítit místo a čas, v nichž se příběh odehrává.

Třiadvacátý ročník Febiofestu začal tradičně v Praze. Po Velikonocích se ale s vybraným programem přesouvá do regionů. Na diváky čeká ve čtrnácti městech, ozvěny začínají v Hradci Králové a končí za měsíc ve Zlíně.