Scenárista Star Treku pomohl studentům s novým projektem České televize

Psal seriály Star Trek nebo Walker, Texas Ranger, naposledy Harold Apter vedl workshop České televize pro mladé scenáristy. Ze sedmi přihlášených projektů před odbornou porotou obstálo pět scénářů. Absolutními vítězi se stali Klára Jůzová, Radek Hosenseidl a Klára Kolářová. Jejich námět s názvem Lynč Česká televize pravděpodobně zfilmuje.

„Je to příběh o fiktivním městě v severních Čechách, kde dojde k ubití romského mladíka, který je obviněn z přepadení a znásilnění bílé dívky. Přijíždí tam dokumentarista, který zjišťuje, kdo všechno se toho lynče romského mladíka zúčastnil, a postupně zjišťuje, že je v tom zapletené celé město,“ naznačuje příběh scenáristka Klára Kolářová.

„Od začátku nás zajímalo téma kolektivní viny a zfanatizování davu. Ten nápad zůstal od začátku, ale hodně jsme pak měnili dějové linky nebo postavy,“ dodává Klára Kolářová.

Harold Apter vedl workshop České televize (zdroj: ČT24)

Práce studentů po celou dobu vedl americký scenárista Harold Apter, který má na svém kontě například oblíbené seriály Star Trek: Nová generace, Ochránce nebo Walker, Texas Ranger.

Americký lektor se pravidelně setkával se studenty na dílnách. „Workshop byl skvělý, účastníci byli fantastičtí. Nechci jim říkat studenti, protože jsou to profesionálové. Pracovali jsme spolu jako profesionálové v opravdové scenáristické dílně s velkým nasazením. Byli ochotní se naučit nový systém a nový způsob práce. Bylo to skvělé,“ prohlásil Aptor.

Petr Dvořák: Televize je médium, které může dát lepší možnosti než film

„Jsem hrozně rád, že studenti filmových škol začínají chápat, že televize je médium, které jim může dát stejné nebo možná lepší možnosti než samotný film. A možnost se setkat s takovou významnou osobností světového filmu a světové televize, jako je Harold Apter, to je třešnička na dortu,“ chválí projekt generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Nejlepší nové scénáře Česká televize realizuje. „Výsledky jsou skvělé, chtěli jsme získat jeden projekt, ale možná budeme pracovat až na pěti,“ dodává generální ředitel Petr Dvořák.