Mullan rád naštval papeže a Brühl nechce do Hollywoodu

Daniel Brühl a Peter Mullan na Febiofestu (zdroj: ČT24)

Pražský filmový festival Febiofest přivítal dva zajímavé hosty letošního ročníku. Německého herce Daniela Brühla proslavila komedie Good bye, Lenin!, skotské herce a režiséra Petera Mullana snímek Trainspotting. Do Prahy ale přijeli představit novější počiny.

Německého herce Daniela Brühla mohou diváci vidět na Febiofestu ve třech filmech. Ten nejnovější - drama Kolonie - uvádí festival v české předpremiéře, Brühl si v něm zahrál s Emmou Watsonovou. Snímek je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrávaly v chilské kolonii Dignidad. Byla považována za sektu, ve skutečnosti za zdmi docházelo k mučení Pinochetových odpůrců a k sexuálnímu zneužívání dětí. 

Brühla doma v Německu i za hranicemi proslavil v roce 2003 film Good bye, Lenin! Komedie o milujícím synovi, jehož matka se probere z kómatu a netuší, že padla berlínská zeď a svět kolem se úplně změnil. Nominaci na Zlatý glóbus získal za ztvárnění legendárního pilota Formule 1 Nikiho Laudy ve filmu Rivalové. Film teď připomíná i Febiofest.

Herec, který bez přízvuku mluví čtyřmi světovými jazyky, natáčí po celém světě. Jeho prvním úspěšným snímkem v zámoří byl akční thriller Bournovo ultimátum v hlavní roli s Mattem Damonem. Zahrál si i v Hanebných panchartech Quentina Tarantina. I když by nabídky v Hollywoodu měl, starý kontinent opustit nehodlá. „Jsem velmi evropský. Nikdy jsem nesnil o tom, že se přestěhuju do Hollywoodu a nikdy to můj sen nebude,“ tvrdí. Zahrál by si prý ale rád v nějakém dobrém televizním projektu.

Herec a režisér Peter Mullan představil na Febiofestu snímky Hector a Píseň západu slunce. Novináři se ho ale ptali především na slavný Trainspotting. „Měl jsem v něm původně velice dlouhou scénu, dialog s Ewanem McGregorem. Jenže tvůrci ho potom vystřihli. Je docela zajímavé, že si mě všichni pamatují z filmu, kde v podstatě hraju takový lepší kompars,“ podivuje se Mullan. Ujistil své fanoušky, že v Trainspottingu 2, který prý chystá režisér Danny Boyle, se neobjeví. „Nejsem v něm. Jsem mrtvý! To je to jediné, co vám můžu o tom filmu říct nabeton.“

Vrátil se také k sociálnímu dramatu Padlé ženy, které v roce 2002 režíroval. Pojednával o ženách v Irsku v 60. letech minulého století, které musely jako hříšnice projít „převýchovou“ v klášteře. „Film, který naštval papeže, naštval Vatikán, za což jsem velmi rád. Bylo mi ctí,“ připomněl Mullan tehdejší reakci církve. 

Celkem 150 snímků, včetně filmů s Peterem Mullanem a Danielem Brühlem, mohou diváci vidět na pražském Febiofestu do 25. března. Pak se festival přesune do regionů.