Jako na premiéře. Carmen v Brně se vrací k tradici

Po osmnácti letech, kdy se v Brně hrála stejná verze Carmen, se teď diváci dočkají nového pojetí. Národní divadlo Brno sáhlo k původní podobě Bizetovy opery tak, jak zazněla v roce 1875 na světové premiéře v Paříži. Mezi árie se tak znovu vrátilo několik hudebních čísel i dialogy, které se v mladších verzích opery většinou vynechávaly.

Přestože se opera jmenuje po ní, není Carmen hlavní postavou příběhu. V centru pozornosti stojí její oběť – Don José, kterého krásná cikánka zcela ovládne a postupně ho ničí. „Carmen v naší inscenaci není taková ta promiskuitní lehkovážná nespoutaná žena, ale je to naopak citově vyprahlá dramatická hrdinka, která je naprosto vypočítavá a má nakročeno trochu do záporné postavy,“ řekl režisér opery Tomáš Pilař.

Kulisy příběhu tvoří bedny s tabákovým listím – doutník nebo cigareta je i nerozlučná rekvizita samotné Carmen. „Tak jak se postupně rozpadá svět Dona Josého, jak ho ten vztah s Carmen ničí, tak se rozpadá scéna a celé jeviště potom zachvacuje tabákové listí,“ popsal výtvarník inscenace Aleš Valášek. Nová Carmen předvede taky na dvě stovky originálních kostýmů ve stylu čtyřicátých let, pro které kolekci originálních látek navrhl sám výtvarník inscenace.

Jako na premiéře. Carmen v Brně se vrací k tradici (zdroj: ČT24)