Bílí psi a černé kočky se přetahují o rasové předsudky

Reportáž: Bílí psi a černý kočky ve Studiu Hrdinů (zdroj: ČT24)

Pražské Studio Hrdinů otevírá palčivé téma rasových stereotypů a kulturní ignorace. Autor i režisér hry Bílí psi a černý kočky David Jařab rozehrává detektivní drama o africkém imigrantovi, který čelí nespravedlivému obvinění z vraždy.

Afričan Akin Musa přišel ve své vlasti o ženu a dítě, v Evropě navázal nový vztah s běloškou. Jednoho dne ale našla policie jeho partnerku mrtvou a její milenec skvěle zapadá do profilu hlavního podezřelého - je přece černoch.

Divák je s každou další nemístnou poznámkou donucen pochybovat o tom, která část rovníku je obydlena civilizovanějšími bytostmi. Vzděláním literární vědec se mávnutím policejní plácačky mění v drogového dealera a pasáka. Nečekaným spojencem se stává překladatel v podání Jiřího Černého. „Chybí překlad z francouzštiny do češtiny, tedy divák nerozumí, může si jen domýšlet,“ upozornil.

Přímo na tělo

Strhující drama se kromě silného tématu opírá hlavně o živelný výkon Maximeho Mededy. Přestože pro muže, který do Československa přišel už před třiceti lety z afického Beninu, je herectví jen koníčkem. Autor hry David Jařab psal jemu a česko-etiopské herečce Elišce Mesfin Bouškové role přímo na tělo. „Vyprávěli jsme mu, jak to vypadá v Africe, o tamních obřadech, soudržnosti v rodině a podobně,“ prozradil Mededa. 

Tvůrci inscenace nechtějí poučovat, příběh podle nich obstojí i bez kontextu vzedmutých vášní kvůli migrační krizi. Nezastírají ale, že společná bolest se ztrátou blízkého člověka může promluvit i k těm, kteří koukají na svět černobíle.

Premiéru mají Bílí psi a černé kočky ve Studiu Hrdinů v sobotu 19. března, první reprízu hned o den později.