Rusko před objektivem a Evropa pod ostny si zaslouží podporu

Zamyšlení nad měnící se evropskou realitou, plnou nejistot a nevědomosti, poskytne chystaný snímek českého dokumentaristy Jana Geberta. Film Až přijde válka získal hlavní ocenění East Doc Platform, přehlídky připravovaných dokumentů v regionu střední a východní Evropy. Svou – postprodukční – cenu udělovala na pátém ročníku i Česká televize. Podpoří snímek o současných ruských fotografech.

„V době, kdy jsou evropská identita, soudržnost a sdílené hodnoty ohroženy a rozdělovány rostoucími pocity odlišnosti, v době, kdy vznikají třenice, nabízí tento projekt opravdovou a dystopickou porci našich nepřátelských ostnů, které se brzy mohou stát něčím běžným,“ zdůvodnila mezinárodní porota výběr letošního držitele ceny East Doc Platform. Ocenění je spojeno s částkou 7500 eur.

Snímek Až přijde válka připravuje režisér a scenárista Jan Gebert, který má zatím na kontě celovečerní Hru o kámen z roku 2012. Zaměřil se na absurdní maloměstské drama, jež v Novém Boru vyvolalo odhalení pomníku zavražděným sudetským Němcům.

I Gebertův chystaný projekt se dotýká našich předsudků, obav a křivd. „Tento film nabídne možnost zamyslet se nad generací plnou nejistot, přijmout měnící se evropskou realitu jako výzvu a nedovolit, aby nasákla jedem naší nevědomosti,“ očekávají porotci od dokumentu, který  je zatím ve stádiu vývoje.

Hlavní cenu uděluje pořádající Institut dokumentárního filmu. Začínající dokumentaristy podpořila podruhé na Est Doc Platform také Česká televize. I snímek ruského tvůrce Alexandera Abaturova se zaměřuje na současnou generaci – představuje mladou generaci ruských fotografů, kteří se snaží odpovědět na otázku, jaké je současné Rusko a jací jsou dnešní Rusové.

Rusko před objektivem se ve stejnojmenném filmu (Russian Viewfinders) ocitne od letošního léta do podzimu, Postprodukční cena ČT mu zajistila podporu v hodnotě 7400 eur. Dokument uvidí v budoucnu i diváci ČT. V předchozím snímku Spící duše, který českým divákům promítl festival Ji.hlava, zachytil Abaturov předvolební období v odlehlém ruském městě – s lhostejností tamních obyvatel i manipulací vládní propagandy. 

Přehlídka East Doc Platform přivezla do Prahy od 7. do 13. března více než 400 filmových profesionálů a představila přes 200 připravovaných projeků z oblasti dokumentární tvorby.