Francie se složila s Nizozemskem na nedělitelné Rembrandty

Louvre vystavuje nové obrazy od Rembrandta (zdroj: ČT24)

Pařížské muzeum Louvre vystavuje dva nově zakoupené obrazy od Rembrandta. Na portréty manželského páru z roku 1634 se Francie složila s Nizozemskem. V přepočtu stály víc než čtyři miliardy korun. Ve vystavování se bude Louvre střídat s amsterodamským Rijksmuseem. Vzácnou akvizici získali ze soukromé sbírky rodiny Rothschildů.

Svatební portréty ze sedmnáctého století, na kterých je vymalována Oopjen Coppitová a její manžel, obchodník Marten Soolmans, málem vyvolaly licitační válku mezi Francií a Nizozemskem ve století jednadvacátém. Nakonec se obě země dohodly. Francie koupila portrét ženy, Nizozemsko muže, vystaveny budou vždy společně.

„Je to nedělitelné spoluvlastnictví, obě díla musejí být vystavována společně. To garantuje mezivládní dohoda,“ uvedl Sébastien Allard z muzea Louvre. Oba dvoumetrové obrazy si jako první prohlédli francouzský prezident Francois Hollande a holandský královský pár.

Portréty budou v Louvru vystaveny tři měsíce, pak je čeká restaurování v holandském Rijksmuseu. Instituce si je mezi sebou budou střídat v pětiletých a osmiletých intervalech. Manželé Oopjen Coppitová a Marten Soolmans tak zůstanou navždy spolu.