Klávesista Keith Emerson zemřel. Policie vyšetřuje sebevraždu

Klávesista Keith Emerson je po smrti. Člen skupin The Nice a Emerson, Lake & Palmer byl v pátek nalezen s prostřelenou hlavou. Policie proto případ prošetřuje jako sebevraždu. Hudebník zemřel ve věku 71 let.

„S hlubokou lítostí oznamujeme, že Keith Emerson minulou noc zemřel ve svém domě v Santa Monice v Los Angeles. Žádáme o respektování soukromí celé rodiny,“ uvedla na facebookovém profilu kapela Emerson, Lake & Palmer, kterou klávesista zakládal.

Policie potvrdila, že Emerson zemřel kvůli smrtelnému zranění hlavy, které si sám způsobil výstřelem z pistole.

„Keith byl jemná duše s láskou k hudbě. Byl to vášnivý klávesista, který bude ještě mnoho let nedostižný. Byl to průkopník a inovátor, jehož hudební genialita nás všechny, kdo se pohybujeme v rocku, klasické hudbě i jazzu, zasáhla,“ svěřil se bývalý spoluhráč Carl Palmer. „Měl jsem veliké štěstí, že jsem ho mohl poznat a pracovat s ním při tvorbě muziky. Odpočívej v pokoji, Keithe,“ zakončil.

Emerson, Lake & Palmer zleva: Greg Lake, Keith Emerson a Carl Palmer
Zdroj: ČTK/PA

Muzikant si zahrál s několika uskupeními, např. účinkoval v The Keith Emerson Trio, The T-Bones, The V.I.P.'s a nebo s The Nice, s nimiž hrál ještě před založením uskupení Emerson, Lake & Palmer. Tato sestava si největší slávu zažila v 70. letech, kdy svou diskografii obohatila o devět desek. Kapela se v roce 1979 rozpadla, aby se v roce 1991 vrátila na pódia s nahrávkami Black Moon a In The Hot Seat.

Emerson si ale rozjížděl i vlastní sólovou kariéru a pracoval na množství filmových soundtracků.