Rokoko maže hranice mezi divadlem a psychiatrií

Hra australského spisovatele Louise Nowry Noc bláznů nabídne v pražském Rokoku divadlo na divadle. Komedie, která bude mít premiéru v sobotu 12. března, zavede diváky do psychiatrické léčebny, kde má mladý režisér za úkol nastudovat s pacienty operu.

V roli nezkušeného režiséra Lewise se představí Michael Vykus. „Chápu Lewisovu nejistotu a nízkou sebedůvěru. Podobné pocity mám při prvních zkouškách,“ uvedla nová posila Městských divadel pražských.

Kdo je normální a kdo blázen?

Divácky vděčná komedie kombinuje dvě oblíbená schémata, divadelní zákulisí a psychiatrický ústav, a nabízí řadu hereckých příležitostí. V rolích pacientů se objeví Henrieta Hornáčková, Tomáš Novotný, Veronika Gajerová, Diana Šoltýsová nebo Oldřich Vízner.

Divadlo Rokoko uvede Noc bláznů (zdroj: ČT24)

Hra stírá hranice mezi tím, kdo je normální a kdo blázen. „Divadlo a psychiatrie si nejsou tak vzdálené, různé pozoruhodné postavičky najdete v divadle také,“ podotkl Pavel Juřica, který ztvární postavu Roye.

Děj se odehrává ve vyhořelém divadelním sále, kde chtějí klienti ústavu nazkoušet operu, ačkoli nikdo neumí zpívat. Chování svérázného souboru, ve kterém nechybí pyroman, autistka a lidé se sklony k agresi, mladého režiséra přivádí do svízelných situací.

„Velkou část hry tyto souboje prohrává, ale myslím si, že můžu prozradit, že nakonec to vyhraje,“ říká režisér představení Pavel Khek.

Noc bláznů aneb Così (fan tutte)

Hra se v tuzemsku poprvé objevila v roce 2008 v ostravském Divadle Petra Bezruče v režii Jana Mikuláška, poté v Divadle Na Fidlovačce a v roce 2010 v plzeňském Divadle J. K. Tyla. Režisér Khek ji realizoval už v roce 2009 se studenty Vyšší odborné školy herecké.

Australský spisovatel Louis Nowra patří ve své vlasti k nejslavnějším dramatikům. Napsal přes 30 původních her a adaptací klasiky, více než desítku scénářů, šest románů, dvě biografické knihy, čtyři operní libreta, dvě knihy literatury faktu a mnoho esejí.

Noc bláznů (v originále Così podle Mozartovy opery Così fan tutte) byla poprvé uvedena v roce 1992 v Sydney. Je částečně autobiografická, stejně jako její pokračování Summer of Aliens (Léto cizinců). Podle hry byl natočen v roce 1996 stejnojmenný film.