Zombie kočky a vražedné stromy. Začíná Festival otrlého diváka

Nechte se vyšetřit, vyzývá letošní ročník Festivalu otrlého diváka. Od úterka promění pražské kino Aero v Epidemiologické centrum, kde se diváci dozvědí, jak se ubránit před smrtícími chorobami a krvelačnými škůdci. Tématem dvanáctého ročníku je nákaza.

Dramaturgie festivalu slibuje 17 nejpůsobivějších, nejsměšnějších, nejzapadlejších i nejbizarnějších filmů z kategorie hororů, extrémů, krváků, béček, céček i péček, oznámil jeden z dramaturgů Jiří Flígl. Pražské projekce běží od 8. do 13. března, ze žižkovského kinosálu posléze festival v ozvěnách dorazí v pátek 18. března do brněnského kina Scala.

Festival zahájí Skautský průvodce zombie apokalypsou

Otrlí diváci letos mohou vybírat z filmů, jejichž tématem jsou nemoci a epidemie. „Jednak se to nabízí vzhledem k tomu chřipkovému období, které právě pominulo, a jednak je to takové vděčné téma, co se týče těch žánrů, které sledujeme,“ říká dramaturg Antonín Tesař.

První projekce začne v úterý v 18:00, kdy je na programu delirická ultimativně béčková variace na RoboCopa s názvem Ocel a krajky. Festival bude oficiálně zahájen od 20:30 novinkou Skautský průvodce zombie apokalypsou od scenáristy, režiséra a producenta Christophera Landona, který stojí i za hororovou sérií Paranormal Activity.

Trojice dospívajících hrdinů, kteří stále žehnají skautskému praporu, bude muset prověřit své skautské dovednosti tváří v tvář zombie kočkám nebo neodbytnému nemrtvému instruktorovi.

„Z nabitého programu na další dny doporučujeme německý halucinační snímek Noční můra o tom, jak by to vypadalo, kdyby E. T. mimozemšťan nebyla roztomile nemotorná figurka, ale odpudivě vyhlížející a podivné zvuky vydávající monstrum,“ zve diváky Antonín Tesař.

Opravdu extrémní kinematografie

Vyznavači opravdu extrémní kinematografie by si neměli nechat ujít Srpnový underground, který režisér Fred Vogel pojal jako sestřih z domácích videí dvojice sériových vrahů. Na procházku nočním lesem zase zve nový irský horor Corina Hardyho. Film Hvozd si loni získal pozornost hororových kritiků i diváků coby vybroušená přehlídka oblud.

Náročné diváky, kteří hledají tvůrce důsledně kráčející vlastní cestou mimo vyšlapané žánrové chodníčky, zve Aero na uhrančivě zvrácený debut londýnského rodáka Philipa Ridleyho Zrcadlivá kůže, v němž se v jedné ze svých prvních rolí ukázal Viggo Mortensen.

Kromě tematické výzdoby kina a neotřelých filmových úvodů k Festivalu otrlého diváka neodmyslitelně patří také interaktivní projekce, do kterých se zapojuje publikum a které patří k nejoblíbenějším bodům programu. Přehlídku uzavře tematický vaječně-dinosauří raut po posledním filmu Carnosaurus. Celý program festivalu je na webu Otrlý divák.