Byl Sherlock Holmes Jack Rozparovač?

Do kin se blíží zásadní souboj mezi Batmanem a Supermanem. Létající hrdinové ale nejsou jediné známé firmy, které si od března chtějí navzájem přišlápnout pláštěnku. Na stránkách knihy Lyndsay Fayeové se střetnou v temných ulicích Londýna Sherlock Holmes a Jack Rozparovač. Bestiálního vraha nikdo zatím neodhalil, ovšem kdo jiný by mu mohl být na stopě než slavný bystrý detektiv?

Americká prozaička je autorkou několika historických detektivek, jejichž spojující postavou je Timothy Wilde, někdejší barman, který ještě líp než drink umí zamíchat zdánlivě nevyřešitelnými případy. Česky vyšly dvě ze tří - Bohové Gothamu a Lovci vran.

Prach a stín
Zdroj: Paseka

Nový holmesovský příběh navazující na případy od A. C. Doyla byl v roce 2009 autorčinou prvotinou. Děj románu Prach a stín vypráví z pohledu Sherlockovy pravé ruky, dr. Watsona. Na Holmese se obrátí bezradný Scotland Yard, kterému se nedaří dopadnout hrůzného vraha prostitutek, jenž děsí Londýn. Přesto se objeví podezření, jestli Jackem Rozparovačem není náhodou sám detektiv.

V knize Prach a stín dává sherlockovské látce nejen badatelskou poctivost, ale i atmosféru, nápady a vášeň. Tedy ty nejdůležitější ingredience, díky nimž je velký detektiv nesmrtelný,“ podotýká Jakub Sedláček, šéfredaktor nakladatelství Paseka, které detektivky Lyndsay Fayeové v českém překladu vydalo.

Zatím jen v anglickém originále se čtenáři další knihy od autorky dočkají ke konci března - titulní hrdinka románu, viktoriánská vražednice Jane Steelová, má být temnou variantou Jany Eyrové.