Po půlstoletí otevírá Svět emocí Vladimíra Boudníka

Reportáž: Svět emocí Vladimíra Boudníka (zdroj: ČT24)

Tvorbu malíře a grafika Vladimíra Boudníka jeho současníci dlouho přehlíželi. On ale viděl umění všude kolem sebe a věřil, že umělcem se může stát úplně každý. Jeho Svět emocí přibližuje pražská Galerie Moderna vystavením sbírky, která se veřejnosti představuje po více než padesáti letech.

Tvůrčí exploze může vypuknout v nitru každého člověka, stačí najít roznětku, domníval se Boudník, zakladatel uměleckého směru explosionalismus. Dávno před tím, než se na fasádách domů objevila první graffiti, maloval na ně Boudník. Tvrdil, že jde-li explosionalista ulicí, změní se pro něj domovní stěny v obrazárnu. 

Sbírka z ČKD

Přátelil se s Bohumilem Hrabalem, který z něj učinil postavu svých próz. Dokonce si zahrál sám sebe ve filmové adaptaci Perliček na dně. V umění i v životě šel hlavou proti zdi. Nesnesl práci propagačního grafika, v ČKD pracoval jako soustružník a rýsovač. Mezi stroji objevil nový typ grafiky – vytvářel ji pomocí úderů do plechu anebo magnetu. 

Díla pak rozdával kolegům. Sbírka, kterou věnoval referentovi ČKD, ležela pětapadesát let v šuplíku. Teď Boudníkovy monotypy a derealizace vystavuje od 3. března po dobu jednoho měsíce Galerie Moderna.

Představovaná díla Boudník vytvořil v letech 1960 až 1968, krátce po sovětské invazi tragicky zemřel. Jeho jméno dnes nese ocenění pro české grafiky