Recenze: Labuť může být i z muže

Na prknech pražského divadla Hybernia měli v neděli 28. února diváci možnost zhlédnout to, co jinde v Čechách jen tak neuvidí. Rolí i roliček v nejznámějších baletních scénách se totiž zhostili výhradně muži. Výsledkem experimentu nebyla žádná laciná rádoby travesti show, ale velmi originální osvěžující divadelní zážitek. Díky tomu, že se interpretace chopili zkušení profesionálové, měl večer plný nadsázky i umělecky vysokou úroveň.

V představení pod hlavičkou Ballet Hommes Fatals zatančili ti nejlepší umělci ze souboru Baletu Národního divadla v čele s jakýmsi neformálním leaderem uskupení, prvním sólistou Michalem Štípou. Kromě něj se představili například Mathias Deneux, Benjamin Husson, Guido Sarno, Karel Audy, Veaceslav Burlac, Jiří Waňka a další.

Na programu byly již zmíněné úryvky z Labutího jezera, dále pak variace Umírající labutě, fragmenty ze Šípkové Růženky, Giselle či Dona Quijota, všechny s původní reprodukovanou hudbou. Muži oblékli nadýchané třpytivé kostýmy a paruky, nanesli si na tváře velké divadelní líčení a obuli vyztužené baletní špičky. Na nich pánové v žádném klasickém baletu netančí. Za ladnými krůčky po špičkách prstů je skrytá bolest a dřina, která se už od devatenáctého století připisuje jen ženám.

Reportáž: Muži jako baletky (zdroj: ČT24)

O to překvapivější pak bylo pozorovat, jak bravurně a bez zaváhání tanečníci zvládali náročné série piruet a fouettés, vysoké arabesky, skoky i partneřinu, a to v ženských partech, které si dovolí provádět baleríny až po mnohaletém intenzivním tréninku. Občas byli někteří z nich, zejména ti subtilnější, na první pohled dokonce až k nerozeznání od tanečnic.

Situační komika na jevišti vyvolávala v obecenstvu bujné salvy smíchu od začátku až do konce. Ještě o něco víc se bavili lidé, kteří tanci rozumějí, zkrátka ti, kteří znají do detailů původní verze slavných fragmentů či pas de deux. Díky tomu totiž dokázali rozpoznat a ocenit i tu sebemenší nuanci a vtip obsažený v novém pánském provedení tradičních scén.

Ballet Hommes Fatals
Zdroj: Dasa Wharton/Facebook/Ballet Hommes Fatals

Krásu klasického baletu propojí tanečníci se svérázným humorem v divadle Hybernia ještě dvakrát: 25. dubna a 18. května.