Spotlight má ducha, rozhodly Spirit Awards. Je nejlepším filmem

Spotlight uspěl i na Spirit Awards (zdroj: ČT24)

Z neděle na pondělí se ve filmovém světě nemluvilo o ničem jiném než o Oscarech, které tak trochu zastínily nezávislou cenu Spirit Awards. Ta vyzdvihuje snímky, které si vystačily s rozpočtem do dvaceti milionů dolarů. Nejlepším filmem se však stejně jako na Oscarech stal Spotlight, jenž dostal čtyři sošky za režii, scénář, střih a nejlepší film.

„Zlobivé dvojče“ Oscarů si užívá rozmanitost, která podle kritiků prestižním zlatým naháčům chybí. Nejlepším hercem ve vedlejší roli se tak stal herec Idris Elba za roli ve filmu Beasts of No Nation, který vypráví příběh války z africké perspektivy. Jeho patnáctiletý kolega Abraham Attah si došel pro cenu za nejlepší mužský výkon v hlavní roli. 

První transgenderovou držitelkou ceny je Mya Taylorová. Uhranula výkonem v komediálním dramatu Transdarinka natočeném na mobil. Titul vůbec nejlepší herečky si odnesla stejně jako na Oscarech Brie Larsonová za roli uvězněné ženy ve snímku Pokoj.  

Z nehollywoodské produkce se nejvíc líbil Saulův syn. Nejlepším dokumetem je Podoba ticha vyprávějící o genocidě v Indonésii.