Mirákl Josefa Toufara se stal v opeře i komiksu

Od smrti Josefa Toufara uplynulo ve čtvrtek 66 let. Farář zemřel na následky několika týdnů mučení komunistickou Státní bezpečností. Dramatický příběh připomene také Česká televize. Operu skladatele Aleše Březiny a režiséra Petra Zelenky odvysílá ČT art v sobotu 27. února od 20:20 hodin. Web ČT24 navíc přináší výběr z dalších uměleckých děl, která se s Toufarovým osudem vyrovnávají.

„Mojí ambicí bylo vytvořit příběh. Ne historický komentář, ale příběh zobrazující vývoj postav. Chtěl jsem divákům ukázat období, kdy se rozhodovalo o moci a bojovalo o věřící. Kdy se církev s komunistickou stranou o věřící přetahovaly. Což bylo zvláštní, protože to bylo v době, kdy šedesát procent členů komunistické strany byli věřící katolíci,“ připomíná režisér Petr Zelenka. Dokumentární opera Toufar byla poprvé uvedena v Národním divadle v roce 2013.

Soňa Červená: Přesně si na ty hrůzy pamatuji

Autor libreta i hudby Aleš Březina vycházel z dobových tištěných, zvukových a obrazových dokumentů. V inscenaci se představí pěvkyně Soňa Červená, herec Vladimír Javorský, kontratenorista Jan Mikušek i členky Kühnova dětského sboru.

Opera Toufar
Zdroj: ČT

„Od počátku jsem chtěl, aby v Toufarovi účinkovala Soňa Červená, protože vše, čemu propůjčí své umění, povýší a povznese. V inscenaci Soňa zastupuje komunistický režim, a mluví a zpívá tak texty Klementa Gottwalda, Rudolfa Slánského či Václava Noska,“ popisuje autor opery Aleš Březina. „Jsem v souboru jedinou pamětnicí padesátých let. Tehdy mi bylo asi dvacet a přesně si na ty hrůzy, co byly, pamatuji. Přála bych si, aby to obecenstvo také pochopilo,“ dodává Soňa Červená.

Zpráva o zázraku

Březinova opera není jediné umělecké dílo, které vypráví tragický příběh faráře z Číhoště. V Brně nedávno vzniklo divadelní představení Zpráva o zázraku. Také tato inscenace pracuje téměř výhradně s dokumentárními materiály, ať už jsou to výslechové protokoly, vzpomínky, pitevní zprávy či dopisy prezidentu Klementu Gottwaldovi. Režisérka Barbara Herzová hru připravila s platformou Dok.trin.

Zpráva o zázraku
Zdroj: Dok.trin

V roce 2005 natočil režisér Jaromír Polišenský film In nomine patris. Hlavní roli faráře Toufara ve fiktivní rekonstrukci pozadí číhošťského zázraku zahrál Viktor Preiss. Dále hrají Klára Issová, Jiří Langmajer nebo Pavel Kříž. Celý snímek In nomine patris lze přehrát na webu České televize.

In nomine patris (zdroj: ČT24)

Dokumentární svědectví o pátrání po ostatcích Josefa Toufara připravili Miloš Doležal a Roman Vávra. Dokument Mrtvolu sprovoďte ze světa popisuje, jak se komunisté zbavili těla nepohodlného faráře, když ho pohřbili do hromadného hrobu v pražských Ďáblicích. Díky pátrání básníka a publicisty Miloše Doležala však byly ostatky objeveny, identifikovány a pohřbeny v Číhošti na Českomoravské vrchovině.

Krok do tmavé noci

Miloš Doležal se památce Josefa Toufara věnuje dlouhá léta. Jeho kniha Jako bychom dnes zemřít měli, která vypráví o Toufarově životě, kněžství a mučednické smrti, se stala Knihou roku 2012 v anketě Lidových novin. Tento týden Doležal představil novou publikaci, kterou nazval Krok do tmavé noci. Příběh číhošťského faráře doplňují zprávy archeologa, antropologů a soudního lékaře o exhumaci a identifikaci Toufarova těla.

Miloš Doležal při slavnostním uložení ostatků faráře Josefa Toufara
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Téma číhošťského zázraku a následného vyšetřování uchopil beletristickou formou už moderní klasik Josef Škvorecký v knize Mirákl (1972).

Miloš Doležal také objevil unikátní záběry StB, které přes půl století skrýval Národní filmový archiv. Němé záběry natáčené pro propagandistický film ukazují poslední Toufarovy hodiny na tomto světě i podvodný mechanismus, který měl podle Státní bezpečnosti pohnout křížem a způsobit číhošťský zázrak.

Celý krátký film pod názvem Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení byl na počátku padesátých let promítán v kinech v tehdejším Československu, aby diskreditoval faráře Toufara i celou katolickou církev.

Komiks i hudba

Dramatický příběh se dočkal i komiksového zpracování, v letech 2013 a 2014 vycházel na pokračování komiks Zde leží náš Spasitel v časopise pro ministranty Tarsicius. Jeho autorkou je dramaturgyně Kristýna Plíhalová (Czina), rozhovor s ní je ke zhlédnutí v Křesťanském magazínu České televize. Ukázku komiksu je možné stáhnout ve formátu PDF.

Osud umučeného faráře inspiruje i hudbu. Mladý hudebník Jiří Trtík uchopil Toufarův text, vlastně mystickou modlitbu, Můj Ježíši.

Další informace a dokumenty o životě a smrti umučeného faráře z Číhoště lze najít na webových stránkách Josef Toufar.