Co byste dělali vy? ptá se "slušný esesák". Palmovku straší Laskavé bohyně

Reportáž: Laskavé bohyně pod Palmovkou (zdroj: ČT24)

„Máte štěstí, že jste nezažili válku - možná byste se za jiných podmínek zachovali úplně stejně,“ říká příslušník SS Maximilien Aue. Nikdy sice neexistoval, druhá světová válka však ano. Divadlo pod Palmovkou uvede adaptaci románu spisovatele Jonathana Littella Laskavé bohyně. Kniha s velkou otevřeností a historickou přesností popsala příběh „slušného esesáka“, který se stal masovým vrahem. Proslulý román se na českém jevišti objeví vůbec poprvé 26. února.

„Silný a dramatický příběh plný nadšení, oddanosti, ukrývané sexuální touhy, přátelství, ale i chladné a syrové racionality, citové vyprahlosti či nejrůznějších vnitřních běsů odhaluje s děsivou názorností obrovské nebezpečí číhající za určitých okolností na kteréhokoliv člověka. Oněmi laskavými bohyněmi z názvu jsou totiž míněny lítice, které v řecké mytologii pronásledují provinilce,“ popisují příběh jeho divadelní tvůrci.

Littell ve svém díle nešetřil s realistickými popisy vyvražďování bez emocí. Hlavní postava - doktor Aue - je postavou fiktivní. Nemá žádný morální rozměr a po všech zvěrstvech, kterých se dopustil, dožije život v klidu a míru, nepotrestán. 

V roce 2006 získaly Laskavé bohyně Goncourtovu cenu a Velkou cenu Francouzské akademie

Podle režiséra Michala Langa je hra studií toho, jak se z kultivovaného člověka, který je vzdělaný a rozumí vážné hudbě i poezii, stane nacista a vrahoun. „Homosexuál a člen zpravodajských služeb SS prostě jen plní rozkazy shora - nejdřív zabíjet muže, pak zabíjet všechny, pak se s tím vyrovnat. Pokud jde o kontroverznost, chybí v ní snad jen pedofilie. Jinak je tam všechno,“ charakterizoval text.

Nesmírně silnou látku chápe jako zmapování toho, jak náckovství vyrůstá z maloměšťáctví, z měšťákova strachu o své jistoty. „Když se měšťák začne bát, je snadno manipulovatelný, lehce se z něj pod vedením nějakého 'velkého ducha' stane xenofob a rasista,“ dodal. Upozornil na slova hlavního hrdiny: Podívejte, tohle se stalo mně, a mohlo se to velmi snadno stát i vám.