Inspirace luxusem: Milionář zpřístupnil vilu z filmu Big Lebowski

Z filmové kulisy muzeum (zdroj: ČT24)

Miluje bowling, svůj koberec a marihuanu. Dům nejlínějšího chlapíka historie, Jeffa Lebowského, je pro inspiraci otevřen veřejnosti. Slavný příbytek z filmu Big Lebowski v režii bratří Coenů poskytl majitel vily James Goldstein muzeu. Stavba v sobě skrývá mnoho uměleckých kousků, a proto se oficiálně řadí na seznam architektonického dědictví Los Angeles.

Goldstein věnuje muzeu dům proto, aby lidi inspiroval k výstavbě kreativnějších příbytků. Stavba architekta Johna Lautnera se pyšní unikátní střechou a rafinovaným minimalismem, což je prý prvek, který by měl tamní slavné rejdiště celebrit zdobit. Cenná je i světelná instalace Jamese Turella. 

„Myslím, že Los Angeles by mělo být městem, které je současné a hýbe se směrem kupředu, ne jako starší americká města. Nelíbí se mi, že lidé staví domy, které vypadají jako repliky těch z 19. století,“ nechal se slyšet majitel.

Goldsteinovo otevřené gesto směrem k veřejnosti je podle expertů v jinak hermeticky uzavřeném luxusu Los Angeles raritou. Většina architektury ve městě je totiž v soukromém vlastnictví, takže to, že milionář svůj dům veřejnosti přenechá, je prý velká událost.