Malá inventura zatím hlásí: nejlepší je Korekce a Pustina

Kdo je nositelem genetické informace nového divadla? Předání Českých divadelních cen DNA, které se udělují jednou za dva roky, zahájilo v pondělí 14. ročník Malé inventury. Podívejte se ve videu níže na záznam ceremoniálu.

Předáno bylo pět ocenění ve třech kategoriích. Cena za výjimečný počin na poli nového divadla patří souboru VerTeDance, který spolu s režisérem Jiřím Havelkou a uskupením Clarinet Factory připravili Korekci. Inscenace o svobodě a nesvobodě (přečtěte si recenzi) už získala mimo jiné Cenu Divadelních novin 2014.  

Ocenění ve stejné kategorii patří též pražskému Studiu Alta „komunitní aktivity, otevření zkušebny 23 a náhradní obývák“ a tvůrcům představení Pustina taktéž v pražském Studiu Hrdinů. Režisér Miroslav Bambušek propojil sbírky básníka Pavla Zajíčka s živou hudbou kapely DG 307 a filmovou projekcí. 

Cena za mimořádný dlouhodobý přínos, rozvoj a podporu nového divadla patří Pavlu Štouračovi, uměleckému šéfovi nezávislého jihočeského Divadla Continuo. Cena za mimořádnou podporu a prezentaci českého nového divadla v zahraničí putovala k maďarské tanečnici a choreografce Mártě Ladjánszki.

ZÁZNAM: Předávání cen Česká divadelní DNA (zdroj: ČT24)

„Bilancovat je potřeba“

Festival Malá inventura rekapituluje nejvýraznější počiny nového divadla za uplynulý rok. V pražských studiích se sjelo na sedmdesát regionálních i zahraničních divadelních profesionálů. 

Plakát festivalu Malá inventura 2016
Zdroj: Nová síť

„Bilancovat je potřeba. A navíc s takovým programovým potenciálem, jaký letos nabízí domovské scény. Malá inventura nabídne konečně prostor i pro nezávislé produkce v rámci sekce Tažní ptáci a dává příležitost umělcům začínajícím (Nová krev na scéně). Podařilo se nám přivést i mimořádný zahraniční program, tentokrát z Francie,“ upřesnila ředitelka Festivalu Adriana Světlíková.

Inventura divadel, jejímž hlavním pořadatelem je český kulturní network Nová síť, potrvá v Praze do 29. února. Na podzim na pražskou přehlídku naváže Malá inventura Jičín, České Budějovice a Opava a také Ozvěny festivalu v dalších regionech.

Vydáno pod