Večerníček i politika. Bob a Bobek zvou na retrospektivu Vladimíra Jiránka

Kreslil večerníčky, karikatury politiků nebo společenské glosy. Vladimír Jiránek bavil děti i dospělé. Galerie Tančící dům nyní otevřela jeho retrospektivní výstavu s názvem Včera a dnes. První část se věnuje tvorbě pro děti a mládež, které dominují Bob a Bobek nebo Pat a Mat. Druhá část ukazuje Jiránkovy vtipy, které vycházejí také knižně v překladu do sedmi jazyků.

Tvroba Vladimíra Jiránka je právě přes jeho záběr od animovaných postaviček pro děti po tvorbu pro dospělé známá široké veřejnosti. „Bratrovo dílo je geniální svou jednoduchostí, nadsázkou i osobitým humorem. Vladimír byl velice skromný a miloval svou práci, přistupoval k ní zodpovědně a s vášní,“ říká Miroslav Jiránek, bratr Vladimíra Jiránka.

Kresby na ubrousku

Výstava, která potrvá do 5. června, shrnuje tři stovky kreseb. Návštěvníci uvidí třeba unikátní barevné kresby Boba a Bobka, kterých Vladimír Jiránek vytvořil pouze několik kusů, a vtipy kreslené na papírové ubrousky, které autor kreslil pro své kamarády po večerech.

Autoři výstavy se rozhodli přiblížit návštěvníkům také postupy tradiční animace, jimiž vznikaly oblíbené večerníčky. V expozici jsou scény z natáčení a loutky Pata a Mata nebo Síň slávy Boba a Bobka jako maskotů Mistrovství světa v ledním hokeji 2015.

Druhá část výstavy patří Jiránkovým vtipům, kterých za svůj život nakreslil přes 3000, přesný počet nikdo nezná. Vytvářel je pro periodika jako Dikobraz, Mladý svět, Mladá Fronta, Lidové noviny nebo Reflex. Návštěvníci uvidí přibližně 150 vybraných kreseb. „Kdyby mohl i v době normalizace normálně fungovat jako glosátor, tak by na takové věci jako večerníček pro děti asi vůbec neměl čas,“ říká Miroslav Jiránek.

Co postavy odpovídají

Obrázky a vtipy vznikaly na základě vnitřních rozhovorů. Jiránek totiž se svými postavami každý nápad diskutoval. „To nezasvěcený člověk neslyší. Ale já vím, co mi odpovídají. Potom se dohodneme na nějakém přijatelném kompromisu,“ říkal sám kreslíř.

Tančící dům vystavuje kresby Vladimíra Jiránka (zdroj: ČT24)

Své oblíbené postavičky si mohou návštěvníci sami nakreslit díky technice Light Art, tedy malování světelným paprskem. Expozici Včera a dnes připravila Galerie Tančící dům ve spolupráci s rodinou Jiránkových, soukromými sběrateli a kreslířem Alexem Dowis, autorem Boba a Bobka v roli maskotů Mistrovství světa v ledním hokeji. Jedná se o nejrozsáhlejší výstavu v Praze od roku 1998 a zároveň o první ucelený náhled na autorovu tvorbu od jeho smrti v roce 2012.

Vladimír Jiránek se narodil v roce 1938 a vystudoval žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Hned po škole se ale začal věnovat kreslení. Jeho osobitě pointované obrázky koncem 70. let mimo jiné přispěly k popularizaci vznikajícího ekologického hnutí Brontosaurus. Celý život byl Jiránek kreslířem a karikaturistou na volné noze. Je podepsán i pod dvacítkou kreslených filmů, vydal přes 15 knížek.