Vítěze World Press Photo ostnatý drát nezastavil. Uspěl i lyžař Bank

Na hraničním přechodu Röszke Horgoš vznikla v loňském roce nejen nejlepší česká, ale i světová fotografie. Vítězem 59. World Press Photo se stal australský fotograf Warren Richardson, který zachytil syrského muže s kojencem, snažícím se projít pod ostnatým drátem. V kategorii sport uspěla fotografie s českým lyžařem Ondřejem Bankem.

Situaci zachytil Richardson v srpnu na hranicích mezi Srbskem a Maďarskem. Připojil se ke skupině uprchlíků, kteří se pokoušeli přejít, než jim cestu definitivně uzavře plot.

„Pobýval jsem s uprchlíky na hranicích asi pět dní. Přišla skupina zhruba dvou set lidí a vydali se ke stromům podél plotu. Nejprve poslali ženy a děti, poté otce a starší muže. Zůstal jsem s nimi a hrál jako oni s policií hru na kočku a myš celou noc. Když jsem fotografii pořizoval, byl jsem vyčepaný. Nemohl jsem použít blesk, aby nás policie nezachytila, musel jsem si vystačit s měsíčním svitem,“ vysvětlil Warren Richardson, proč jeho snímek působí tak přízračně. Získal za něj první místo i v kategorii Aktuality.  

Hned jak jsme tu fotografii uviděli, věděli jsme, že je jedinečná. V její jednoduchosti, zejména v symbolice ostnatého drátu je taková síla. Velmi silně obrazově vyjadřuje situaci kolem uprchlíků.
Francis Kohn
předseda poroty

Aktuální téma migrace zasáhlo při vyhlašování v říjnu 2015 i Czech Press Photo. Fotografii roku vytvořil Jan Zátorský také na přechodu Röszke Horgoš. Podle poroty zachycovala situaci na hranici jako apokalyptická malířská plátna velkých mistrů. Vítězná fotografie World Press Photo je oproti ní naopak černobílá a intimní.

Nepřímo se ve World Press Photu zadařilo i Čechům - první místo v kategorii sportu obsadil alpský lyžař Ondřej Bank, přesněji jeho fotografie, kterou pořídil fotograf Christian Walgram během Bankova ošklivého pádu na mistrovství světa v Beaver Creeku.

World Press Photo 2016
Zdroj: Christian Walgram/World Press Photo