Norové už Čechům vyšlapali trasu. Kochají se přírodou i uměním

Pomníky, rozhledny nebo „boudy“ jsou nejčastějšími turistickými dominantami v Česku, Norsko ale dovedlo turistická lákalda posunout mnohem dále. Do krajiny citlivě zasadilo současné umění – v přírodě tak návštěvník narazí na monumentální skulptury, visuté vyhlídky či originální odpočívadla. Od Norů by se „galerii v přírodě“ mohli přiučit i Češi – na výstavě Artscape Norway v pražské Galerii Jaroslava Fragnera i na doprovodné konferenci.

Turistický ruch, ochranu přírody a současné umění propojuje Norsko od poloviny 90. let. Zemi protíná 18 národních tras o celkové délce přes dva tisíce kilometrů, jejichž součástí jsou odpočívadla, vyhlídky a užitkové stavby, stejně jako plastiky nebo drobná architektura. Celá koncepce vznikla ve spolupráci ekologů, krajinných architektů a urbanistů, kunsthistoriků i odborníků na cestovní ruch. Díla vytvořili mladí umělci z celého světa.

Artscape Norway přibližují na výstavě fotografie tří českých a norských fotografů: Jiřího Havrana, Filipa Šlapala a Jarleho Wæhlera. Doplňuje je dokument o realizaci vybraných artefaktů na norských turistických trasách, natočený na zadání Fragnerovy galerie.

Inspirace pro Čechy?

„Matérie přírody je v Norsku samozřejmě jiná než ta česká. Zajímal nás ale přístup té země a zadavatelů, který je ojedinělý v tom, že vedle investic do rozvoje turismu a infrastruktury se investuje i do umění a architektury vysoké kvality. Infrastruktura musí fungovat technicky, ale může mít i estetický přesah, a tím vychovávat návštěvníky,“ oceňuje na norském přístupu kurátor projektu a ředitel galerie Dan Merta.

Rozhovor o projektu Artscape Norway (zdroj: ČT24)

Na turistické trasy do Norska se prostřednictvím výstavy lze vydat do 3. dubna. Projekt doplní workshop a konference, jejímž tématem bude estetizace pražského vrchu Vítkov. Do debaty se zapojí norští i čeští umělci.