Designéři i kutilové cestují časem. Cheb otevřel Retromuseum

Jak se žilo Čechoslovákům v 60. a 80. letech a jaké předměty je obklopovaly? Galerie výtvarného umění v Chebu otevřela Retromuseum, kde si návštěvníci mohou připomenout design i domácí tvořivost těchto let, dokonce i v „reprodukci“ typického bytu či kanceláře. Stálou expozici doplní dočasné výstavy, jako první věnované botaskám a skládacím kolům Eska.

Retromuseum vzniklo v zrekonstruované budově bývalého železářství hned vedle stávajících galerijních prostor. Zaměřeno je na design a životní styl 60. a 80. let. Období je vymezeno dvěma událostmi: světovou výstavou Expo 58 v Bruselu, která byla úspěchem i impulsem pro československý design, a revolucí v roce 1989, po níž se zásadně změnily okolnosti života i tvorby.

Hlavními partnery projektu jsou Národní technické muzeum a Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, exponáty jsou ale zapůjčeny z mnoha institucí. Velkou pozornost věnuje Retromuseum průmyslovému designu a dopravě, oblastem, které ovlivňovala rostoucí role techniky v druhé půlce minulého století. V muzeu zaparkovala škoda „embéčko“, skútr Čezeta nebo velorex.

Samostatnou část si zasloužila i hudba, zejména popová, životní styl pak přibližují dobové projekce či tisk a fotografie a také pět „vestavěných“ bytů a kanceláří, v nichž se může návštěvník na chvíli zabydlet nebo zatelefonovat sousedům.

Muzeum shromáždilo také sbírku „domácího umění“, která dosvědčuje, jak si kutilské zlaté české ručičky dovedly poradit s nedostatkem kýženého zboží nebo tvořivým vylepšováním interiérů.

Stálou expozici obohatí dočasné výstavy. Retromuseum začíná dvěma. Výstavu Když boty, tak botasky! o fenoménu Botas v Československu pomohli připravit designéři, kteří v nedávné době oživili tuto značku úspěšnou kolekcí Botas 66. Druhá instalace představí tvorbu chebského designéra Josefa Cupáka, autora skládačky Eska 622. 

Reportáž: Retromuseum v Chebu (zdroj: ČT24)