Záhada na motivy lva a gryfa. O ztracené rotundě rozhodne soutěž

Svatováclavskou rotundu ukrytou v budově Matematicko-fyzikální fakulty pražské Univerzity Karlovy objevili náhodou před 12 roky. Skoro 400 let byla ztracená. Vzácný objekt pochází z 11. století a veřejnost by ho měla znovu spatřit na podzim. O podobě nové podlahy rozhodne soutěž. Česká televize nabízí unikátní pohled na práci restaurátorů.

V rotundě sv. Václava na Malé Straně začali pracovat restaurátoři. Opraví románské zdi a vstup do rotundy propojí s nově zbudovanou lávkou. Později se budou vyrábět a osazovat repliky románské keramické dlažby z 11. století, jejíž fragment se našel pod podlahou.

Podlaha je největší záhadou

Nejvíc práce mají nyní restaurátoři s keramikou. Musí vytvořit čtyři stovky replik původních kachlí. Podlaha je největší záhadou rotundy. Složená byla z dlaždic dvou různých motivů, ale jak byly dlaždice rozmístěné a jestli tvořily nějaký obrazec, to není známo. O podobě nové dlažby, v níž se střídaly motivy lva a bájného gryfa, proto rozhodne akademická soutěž.

O ztracené rotundě rozhodne soutěž (zdroj: ČT24)

Množství variant se nezalekl arabista z Filozofické fakulty Jiří Milička, který vytvořil návrh jako první. „Dal jsem na první dojem, začal jsem si s tím hrát a od středu jsem začal skládat jakoby lístky,“ říká. Až na podlahu je podoba rotundy poměrně jasná. Památka však nemůže být opravena kompletně, třeba na místě kupolovité střechy je totiž patro a učebna.

Cílem projektu Záchrana rotundy sv. Václava je obnova i zpřístupnění památky pro veřejnost. Fakulta získala podporu v rámci projektu Zachování a revitalizace kulturního a přírodního dědictví, který spolufinancují evropské fondy a takzvané norské fondy.

Pětinu peněz ale chtějí organizátoři vybrat sbírkou a nabízejí za to třeba umístění osobního poselství dárce pro příští generace, které se vloží pod podlahu rotundy. Organizátoři chtějí vybrat 2,4 milionu, což je suma potřebná pro to, aby rotunda mohla být zpřístupněna široké veřejnosti. Fakultě na provoz rotundy chybí ještě skoro 800 tisíc korun.

Přední památka románského umění

Rotunda byla považována za ztracenou 376 let, objevena byla při rekonstrukci budovy fakulty na Malostranském náměstí. Badatelé ji během staletí hledali několikrát, ale vždy nakonec konstatovali, že zanikla beze stopy při budování jezuitského profesního domu.

Nález zbytků románské podlahy uvedl rotundu sv. Václava mezi přední památky románského umění v Čechách. Fragment tvoří 74 dlaždic tří tvarů složených do pěti řad, což představuje necelých pět procent celkové plochy podlahy. Dlaždice náleží k nejstaršímu typu českých středověkých terakotových podlah. Nazývá se vyšehradská podle podobného nálezu v bazilice sv. Vavřince na Vyšehradě.