Střely z kalašnikovu v galerii Plato mluví o Ukrajině

Keramickým ovocem nebo obřími čajovými sáčky se v ostravské galerii Plato představují dvě ukrajinské umělkyně. Malířka Alice Nikitinová si na obrazech ráda hraje s obyčejnými věcmi. Také sochařka Žanna Kadyrova vychází z předmětů všedního dne. Stopy po střelách z kalašnikovu však upomenou na válku na Ukrajině.

Ukrajinská umělkyně Žanna Kadyrova i malířka Alice Nikitinová, jejíž dvojí zakotvení v českém a ukrajinském prostředí je dáno rodinným zázemím, si všímají běžných věcí denní potřeby, které vypovídají o člověku.

„Citlivost obou umělkyň (dovolme si lehce spekulovat) vůči banální každodennosti prostupuje vědomí, že ji nelze sakralizovat s někdejším naivně povznášejícím údivem. Věci totiž už nejsou ti někdejší mlčenliví soudruzi, ale masově produkované, normalizované zboží, které je vždy po ruce,“ uvažuje kurátor Marek Pokorný.

Plato vystavuje Ochranné zbarvení (zdroj: ČT24)

Na výstavě s názvem Ochranné zbarvení se objeví i téma Ukrajiny, například ve sbírce starého smaltovaného nádobí nebo v podobě výstřelů. Když Žanna Kadyrova roku 2010 střílela loveckou puškou do kachliček, tvořila jen abstraktní portréty střel. Když začala válka na Ukrajině, použila útočnou pušku kalašnikov a téma dostalo velmi reálnou výpověď.

Žanna Kadyrova vystudovala kyjevskou Národní vysokou školu umění Tarase Ševčenka v ateliéru sochařství. Patří mezi výrazné ukrajinské umělce mladší generace a samostatně vystavovala v celé řadě zemí včetně Rakouska, USA, Itálie, Polska a Brazílie.

Alice Nikitinová v letech 1994 až 1998 studovala střední uměleckou školu v Kyjevě, pak pokračovala studiem malby na pražské Akademii výtvarných umění u Jiřího Sopka. V roce 2010 byla nominována na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Vystavuje v Česku i v zahraničí.

Umělkyně se znají již 22 let, spolu vystavovaly už v roce 2007 v pražské galerii NoD. Současná výstava v Ostravě potrvá do 1. května.