Divadelní reportáž zve na uzavřené oddělení psychiatrie

Na začátku byla reportáž Respektu od Petra Třešňáka z uzavřeného oddělení psychiatrické léčebny v Bohnicích, kde končí nejtěžší případy. Zopakovat si jeho zkušenost na vlastní kůži umožňuje představení Neklid brněnské divadelní platformy Dok.trin, které diváky uzavírá za pomyslné zdi ústavu ve sklepě Centra experimentálního divadla.

Místo uvaděček provází diváky do sálu ošetřovatel, který nezvykle volí cestu zákulisím. Když upozorňuje na to, aby si lidé sundali náušnice a brýle a sepnuli vlasy, je jasné, že dnes nepůjde o zábavu. V místnosti páchnoucí dezinfekčními prostředky usedají na připravené židle, aby spolu s praktikantkou poznali, jak to chodí na uzavřeném oddělení psychiatrie. Stejnou zkušenost absolvovala i režisérka představení.

Nekonečné rozhovory

„Většina textů, co říká ta žákyně, jsou moje vlastní deníky, který jsem si tam psala. Zbytek byly dlouhé, nekonečné rozhovory, které trvaly až téměř do generálky a vlastně pokračují i nadále,“ říká režisérka představení Barbara Herz. Desítky hodin rozhovorů s ní vedl ošetřovatel Jan Uhlíř. Scénář připravila dramaturgyně Alžběta Michalová.

Divadelní reportáž zve na psychiatrii (zdroj: ČT24)

Nejtěžším případem z oddělení je mladík Ivan. Nemluví, ale pojídá všechno, co se nedá pevně přilepit nebo přišroubovat, často je agresivní. Herec Ondřej Jiráček kvůli náročné roli studoval záznamy skutečného pacienta i videonahrávky jeho chování.

„Pak přišla další nadstavba, jak si já jako herec nebo normální člověk představuju, co se děje v tom světě postižených lidí, kteří třeba nemůžou mluvit. Jestli náhodou všechno nevnímají úplně stejně jako my,“ uvažuje Ondřej Jiráček. V představení dále vystupují Dalibor Buš, Tereza Lexová, Miroslav Ukul Kumhala a Mark Kristián Hochman.

Proměna člověka ve zvíře

Na příběhu Ivana K. divadlo dokumentuje problémy současné ústavní péče, kde životy pacientů určuje řád, který diktuje, co kdy mají dělat, což pocítí i diváci. Během pauzy, kterou ošetřovatelka vyhlásí, můžou pouze popíjet kávu, ze svých míst se ale nesmějí hnout.

Divadelní reportáž Neklid
Zdroj: Dok.trin/Petr Chodura

Autoři popisují svou divadelní reportáž takto: „Dokument o proměně člověka ve zvíře, groteska o řádu, co deformuje naši dobu, sen o blízkosti a potřebě nebýt tak strašně sám. Autentický příběh mladého muže, co se navzdory všemu opět stal člověkem.“

Dokumentární divadlo nebo inscenace, které vznikají jako součást dlouhodobého výzkumu, jsou v Česku stále častější. Nedávno například soubor Farma v jeskyni uvedl představení Odtržení, které pojednává o fenoménu extrémní sociální izolace zvaném hikikomori.

Vydáno pod