Saulův syn má jiný pohled na holocaust

Reportáž: Saulův syn se představil v Česku (zdroj: ČT24)

Maďarský film Saulův syn vznikl z potřeby vyhranit se proti melodramatickému zobrazování holocaustu. Drama z koncentračního tábora v Osvětimi pojal debutující režisér Laszlo Nemes spíše jako umělecký horor. V české premiéře snímek oceněný Zlatým glóbem a s nominací na Oscara uvedl představitel hlavní role Géza Röhrig.

Zažité zobrazování holocaustu Saulův syn mění i podle kritiků a festivalových porot. Nazírá na něj jako na dlouhodobě zakořeněné trauma. „Neměli bychom se ptát, co se stalo, protože to jsme se učili ve škole. Ale měli bychom se ptát, proč se to stalo, to nás ve škole nikdo neučil. Ty události nepřišly s Hitlerem, všechno začalo mnohem dříve. Co se dělo ve středověku, vyvrcholilo v Osvětimi,“ tvrdí Röhrig.   

Hlavní postavou příběhu je Saul, který chce uprostřed pekla vyhlazovacího tábora pohřbít svého nevlastního syna.  „Když skončilo natáčení a musel jsem vystoupit z role zpět do normálního života, bylo to jako se vrátit na jinou planetu. Po té roli mi současný svět připadá povrchní,“ přiznává Röhrig, že náročná úloha jeho vnímání pozměnila – a změnu znamenala i v jeho kariéře. 

Saulův syn pro něj byla první velká herecká příležitost. Žije v New Yorku, kde mimo jiné píše básně a kde se také s režisérem filmu před lety potkal. Jejich společného snímku si jako jeden z prvních povšiml festival Cannes, kde měl světovou premiéru, a ocenil ho Velkou cenou. Po Zlatém glóbu je nyní i oscarovým favoritem mezi neanglicky mluvenými tituly.

Českým divákům se sugestivní Saulův syn představí 18. února, kdy na film také uveřejníme recenzi.