Nejnavštěvovanější výstavy 2015: výpravná minulost i dystopická budoucnost

Tisícileté historie českých zemí je tím, co návštěvníky výstav v českých galeriích a muzeích v loňském roce nejvíce zajímalo. Rádi ale nahlédli i do budoucnosti, která se nestala. Připomeňte si desítku nejnavštěvovanějších výstav ve fotogalerii.

Mezi deseti nejnavštěvovanějšími výstavami se třikrát zmiňuje Národní galerie, všechny ale připravovala vždy ve spolupráci s jinou institucí. Vítězná desítka spíš nasvědčuje tomu, že šanci stát se diváckým hitem mají spíš výstavy zaměřené na umění „klasické“ nebo spojené s autory slavných jmen.

Dva úspěchy pražského Centra DOX jsou ale naopak důkazem, že i aktuální téma ke společenské diskusi může oslovit, a totéž platí pro úspěch liberecké galerie, které se s obecně neznámým autorem v menším městě podařilo dostat mezi pražské výstavy, lákající na známá jména. Museu Kampa k vysoké návštěvnosti dopomohlo pravděpodobně i doporučení, které se mu dostalo v loňském roce od britského listu The Guardian. Žebříček návštěvnosti sestavil časopis Art&Antiques.

1000 lidí denně je spíš výjimkou

O rok dříve se nejnavštěvovanější výstavou stala putovní přehlídka Tima Burtona. Vidělo ji přes 102 tisíc lidí (denní průměr byl 919 návštěvníků). Návštěvnost blížící se tisícovce lidí denně je v českých poměrech spíš výjimkou. Vyšších čísel dosáhly jen výstavy Karel IV. – Císař z Boží milosti v roce 2006 (1055), Albrecht z Valdštejna a jeho doba v roce 2008 (1250) a Rudolf II. a Praha v roce 1997 (1500 lidí denně).