Academia slaví 50 let. Snad mě přežije, doufá ředitel

Téměř 5000 titulů vydalo za 50 let existence nakladatelství Academia, které vzniklo pro vydávání publikací Akademie věd. Její publikace dnes tvoří zhruba 70 procent produkce nakladatelství. Čtenáři mají obecně největší zájem o moderní dějiny.

Ředitel nakladatelství Jiří Padevět, který byl hostem Událostí v kultuře, tvrdí, že knihy Academie mají zdravě konzervativní čtenáře: „Ale ne v politické rovině. Jsou to lidé, kteří jsou schopni vnímat tištěný text, což dneska není úplně obvyklé, jsou schopni o něm přemýšlet, vytvářet si vlastní názor a diskutovat s názorovým oponentem.“

Akademická příručka bestsellerem

Padevět, který dříve pracoval jako knihkupec, letos oslaví stejné jubileum jako Academia. „Pevně doufám, že značka Academia bude mít delší život než já,“ usmívá se ředitel. Jako autor se postaral o jeden z největších úspěchů nakladatelství v posledních letech. Jeho Průvodce protektorátní Prahou se v soutěži Magnesia Litera stal Knihou roku 2014.

Nejprodávanější knihou z Academie je Akademická příručka českého jazyka, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Markéty Pravdové z Ústavu pro jazyk český AV. Publikace, kterou na internetu užívají miliony zájemců, dostala cenu Český bestseller.

Jiří Padevět: Čtenáři Academie umí vést dialog (zdroj: ČT24)

V poslední době Academia vydala třeba klasický román Doktor Faustus od Thomase Manna, dotisk Hájkovy Kroniky české, ekonomický esej Kterak Západ zbloudil nebo určovací klíč Brouci čeledi slunéčkovití.

Poplatná době

Academia vznikla roku 1953 jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Podle ředitele Padevěta vydává 100 až 120 titulů ročně. To firmu řadí mezi přibližně 30 největších českých nakladatelů. Academia vydává práce českých vědců, díla klasiků vědy, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky, českou i překladovou beletrii. V nakladatelství vychází populárně naučný časopis Živa.

Knihkupectví Academia
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Podobně jako další dlouhověké nakladatelské domy má za sebou období existence v nesvobodné době poznamenané cenzurou. Produkce některých společenských věd byla poplatná době, některé vědní obory, jako třeba sociologie, neměly téměř žádné výstupy. „Pokud se má Academia za uplynulých 50 let za něco stydět, tak ne více než ostatní nakladatelství, včetně překotného vývoje v 90. letech,“ říká Padevět.

Academia kromě nakladatelské činnosti provozuje síť knihkupectví v Praze, Brně a Ostravě. Právě knihkupectví a výdělečné tituly financují nakladatelskou činnost. Na tituly z produkce Akademie věd dostává nakladatelství dotace podle standardního recenzního řízení.