Recenze: Když Viole teče do bot, ucpe je umně Čechovem

Reportáž: Čechov ve Viole (zdroj: ČT24)

Režisérka Lída Engelová divákům pražské Violy připravila svěží finále čechovovského triptychu, tentokrát s názvem Když teče do bot. Stejný tým před časem uvedl předchozí dvě úspěšné inscenace Tisíc a jedna vášeň a Nějak se to zvrtlo. Společným jmenovatelem všech tří projektů je krása stručnosti a nečekaných point spisovatelových aktovek a povídek.

Jak prozrazují inscenátoři, miniaturní dramata A. P. Čechova jsou krystaly, zrcadlící s humorem touhu milovat a žít smysluplně, i když má člověk nesnáze. Humoresky, které dramaturgie zařadila do hry, jsou tmeleny principy kabaretu, herci vystupují ve fracích a cylindrech, za ohromného ohlasu publika s nadsázkou tančí baletní kreace (choreografie Elena Senkevich) na Čajkovského hudbu, sólově i doprovodně zpívají.

Taťjana Medvecká, Lilian Malkina, Jaromír Meduna i Lukáš Jurek podávají výtečné výkony a kabaretní stylizaci si užívají. Intimní scéna Violy jim umožňuje těsné sepětí s hledištěm a dokonalou synergii situační komiky a její zpětné vazby. „Humor, laskavost a neuvěřitelná jemnost a křehkost,“ charakterizuje Čechova Lída Engelová. Jevištní podoba drobných próz slavného dramatika aktivuje diváka permanentně. Konečně večer je věnován především delikátním chvílím v různých ohledech.

Když teče do bot (Divadlo Viola)
Zdroj: Divadlo Viola/Viktor Kronbauer

Zvláště Taťjana Medvecká v každé z etud doslova řádí. Smysl pro detail a sebeironii nesou jako bonus též ostatní kolegové, serfují na společné vlně. Během děje vnímáme herecké nuance rozhlasového i divadelního pojetí textů. Scénu (Ivo Žídek) tvoří jen dvě černé šály a bílé závěsy, s nimiž si aktéři vypomáhají jako s rekvizitami. Kromě klobouků, stojánků a pár židlí se pracuje rovněž se zlatými rámy obrazů, v nichž excelují tváře s grimasami obou protagonistů v Rozhovoru člověka se psem.

Vrcholem dění na pódiu se stává Jubileum, které při premiéře sklidilo potlesk na otevřené scéně a kde se při přípravě výročních oslav banky střetávají odlišné světy práci oddaných mužů a žvatlavých žen. Energie představení stoupá, a tak to má být.

Když teče do bot (Divadlo Viola)
Zdroj: Divadlo Viola/Viktor Kronbauer

Scénář kusu Když teče do bot napsaly režisérka Lída Engelová a dramaturgyně Johana Kudláčková. První reprízu komické novinky uvede Divadlo Viola 16. února. Přijďte se podívat, protože smíchu a laskavosti není nikdy dosti.