Nikolaev: Legionáři pozdvihnou národní hrdost

Velký filmový projekt, který má připomenout hrdinství československých legionářů, by se měl v českých kinech objevit v roce 2017. Definitivní verze scénáře je podle režiséra Petra Nikolaeva hotová a natáčení začne ještě letos.

Je hned několik důvodů, proč si československé legie a jejich osudy na východní frontě za první světové války připomínat. „Chceme nejen připomenout hrdinství lidí, kteří před sto lety nasazovali životy, ale chtěli bychom pozvednout i národní hrdost a sebevědomí, protože jde o nejslavnější vojenskou kapitalou v moderní historii Československa a České republiky, na kterou by se mělo navazovat,“ domnívá se Nikolaev. K tématu má i osobní vztah – jeho dědeček byl legionář, popravený za heydrichiády.

„Jde o téma, o němž se ve společnosti všeobecně málo ví, a přitom obsahuje celou řadu hluboce lidských příběhů, obrovského hrdinství a přátelství, které je zejména v dnešní době třeba ukazovat,“ souhlasí i Petr Gazdík, místopředseda sněmovny, který spolu s předsedou dolní komory Janem Hamáčkem snímek zaštítili.

„Skromný velkofilm“

I když se drama vrací k dějinné kapitole, hrdinové budou smyšlení. Jejich fiktivní příběh prý už do definitivní verze scénáře sepsal Miroslav Oščatka. Nikolaev projekt připravuje čtyři roky, za tu dobu mimo jiné projel Transsibiřskou magistrálu, již legionáři v roce 1918 ovládli, a tím dopomohli k rychlejšímu konci války. Při natáčení v Čeljabinsku štáb zadržela ruská policie kvůli nepovoleným záběrům jedoucího vlaku. Z cesty má vzniknout televizní dokument. 

Republika by bez legionářů nevznikla, to říkal i T. G. Masaryk, a říkal také, že země, která si neváží svých hrdinů, je bude brzy potřebovat.
Petr Nikolaev

Rozpočet Legionářů činí sto milionů korun. „Říkám tomu skromný velkofilm, protože jsou filmy, jako Tmavomodrý svět nebo Bathory, které násobně překročily tuto částku,“ podotkl Nikolaev. Filmařům se podařilo shromáždit zhruba 70 procent rozpočtu, snímek vzniká mimo jiné s přispěním České televize. Fanoušci jej mohou podpořit koupí Leigokalendáře, který vznikl jako doprovodný projekt. Nafotit se pro něj na připomínku bratrů legionářů nechali herečtí bratři, například Václav a Saša Rašilovi nebo Jiří a Lukáš Langmajerovi.

Tvůrci doufají, že drama s názvem Legionáři – sibiřská anabáze uvedou do kin v příštím roce, na který připadá stoleté výročí bitvy u Zborova, významné právě zapojením československých jednotek. 

  • Legie v Rusku byly jednotky složené z dobrovolníků, kteří se hlásili do carské armády a vytvořili Českou družinu. Ta se postupně přeměnila v Československé vojsko na Rusi o síle tří divizí. Legionáři se vyznamenali zejména v bitvách u Zborova a Bachmače proti rakousko-uherským a německým vojskům. Převzali kontrolu nad Transsibiřskou magistrálou, kterou drželi v bojích proti Rudé armádě i s pomocí 63 vlaků o 40 vagonech. Do vlasti se vrátili po strastiplném putování na lodích plujících z Vladivostoku.