Pořádná Itálie. V Liberci se schyluje k poprasku

Činohra libereckého Divadla F. X. Šaldy chystá Poprask na Laguně. Goldoniho komedii o ženských klepech a mužské nedůvtipnosti měl se souborem nastudovat Ivan Rajmont. Po jeho smrti loni v prosinci ho u režijního stolu nahradil jeho dlouholetý spolupracovník Martin Černý.

Poprask na laguně napsal Goldoni v polovině 18. století a ve hře využil své zkušenosti z doby, kdy pracoval jako pomocná síla u soudu. Hrdiny hry jsou rybáři, jejich lásky a ženy, jejichž život je plný hašteření, šarvátek a žárlivosti. Problém nastane ve chvíli, kdy se jedna taková „Itálie“ dostane před soud. Soudce se ovšem v  záplavě temperamentních výpovědí nemá šanci vyznat a dopátrat se pravdy.

Poprask na laguně
Zdroj: Divadlo F. X. Šaldy/Petr Našic

Na jevišti Divadla F. X. Šaldy k poprasku nedojde v malém městečku poblíž Benátek v 18. století jako v Goldoniho předloze, ale někdy v 50. letech toho minulého, kam Ivan Rajmont děj přenesl. Nastudovat inscenaci ale už nestihl, zemřel v prosinci loňského roku. Štafetu po něm přezval scénograf Martin Černý. Vychází z Rajmontovy režijní koncepce a textové úpravy.

Rajmont režíroval i Sluhu dvou pánů

„Jednoho dne mě požádal o to, jestli bych se neujal režie, v podstatě mi to nabídnul, byl jsem tím zaskočen, protože jsem scénograf. Nikdy jsem nerežíroval,“ popsal Černý, jak se dostal ke svému režijnímu debutu. S Rajmontem spolupracoval patnáct let, především v Národním divadle. Připravovali spolu už i Poprask na laguně pro divadlo v ruské Jaroslavli, kde je na programu přes deset let. 

Asi nejslavnější české nastudování jiné Goldoniho komedie – Sluhy dvou pánů – se v pražském Národním hraje o desetiletí déle. Vznikla v režii Ivana Rajmonta, který v devadesátých letech vedl činohru zlaté kapličky.

Reportáž: V Liberci nastudovali Poprask na laguně (zdroj: ČT24)

Té šéfoval v posledních letech života také v Liberci. S úspěchem zde uvedl hru Ruská zavařenina, navazující na Čechovův Višňový sad. I ten na liberecké scéně režíroval. Poslední inscenace, na níž se podílel, bude mít v divadle F. X. Šaldy premiéru v pátek 29. ledna. 

Poprask na laguně řeší ve svém aktuálním programu také Národní divadlo moravskoslezské.