Zemřela spisovatelka Charles-Rouxová, autorka románu Zapomenout na Palermo

Ve francouzském Marseille zemřela ve středu novinářka a spisovatelka Edmonde Charles-Rouxová. Smutnou událost oznámila Goncourtova akademie, která udílí literární Goncourtovu cenu. Charles-Rouxová byla její předsedkyní v letech 2002 až 2014. Literátce bylo 95 let. Proslula zejména autorstvím románu Zapomenout na Palermo.

Jejím otcem byl francouzský diplomat Francois Charles-Roux, který byl ve 30. letech minulého století francouzským velvyslancem v Československu. Jeho dcera tak strávila část svého mládí v Praze.

Cesta ke Goncourtově ceně

Jako novinářka působila třeba v ženském lifestylovém magazínu Elle a v 50. a 60. letech minulého století byla šéfredaktorkou francouzské mutace módního magazínu Vogue.

V roce 1966 napsala svůj nejznámější román Zapomenout na Palermo, který v roce 1986 vyšel v češtině v nakladatelství Odeon. Za knihu dostala Goncourtovu cenu, kterou desetičlenná akademie každoročně udílí nejlepšímu francouzsky psanému literárnímu dílu.
Do filmové podoby příběh převážně z prostředí sicilských přistěhovalců v New Yorku převedl v roce 1990 italský režisér Francesco Rosi.

Ženě, která už za 2. světové války působila jako dobrovolná zdravotnice u francouzské cizinecké legie a u francouzských odbojářů, udělil v roce 2010 tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy Řád čestné legie v hodnosti komandér.