Nejlepší českou architekturu posoudí nová cena

V Česku vznikla nová architektonická cena. Českou cenu za architekturu vyhlašuje Česká komora architektů (ČKA). První ročník ohodnotí díla za uplynulých pět let, přihlašovat je mohou sami autoři, další práce pak nominuje nově vzniklá odborná akademie.

Podobné ocenění udílí už mnoho let Obec architektů. V poslední době ale čelí kritice zejména od mladých tvůrců. Podle nich upadá prestiž soutěže i přehlídky Grand Prix architektů, jež se prý stává spíše lokální událostí s nepatrným dopadem na laickou veřejnost.

„Diskuse o ceně je v komoře řadu let, propagace architektury je jedním z našich úkolů daných zákonem. Cenu zakládáme nekonfrontačně, nevymezujeme se vůči žádné jiné ceně,“ nechápe předseda ČKA Ivan Plicka nové ocenění ale jako konkurenci ke stávajícímu. 

Díla za pět let

První ročník si všímá projektů realizovaných na území ČR mezi roky 2010 a 2015. Autoři svá díla mohou přihlašovat do poloviny dubna. Mezinárodní porota vybere 50 děl do užšího kola, ta bude prezentována v katalogu a na nominačním večeru v červnu. Z nich pak pět až deset postoupí do finále, vítěz bude vyhlášen na konci roku.

Počítá se i s cenami za teoretické práce a oceňování investorů. Akademie České ceny za architekturu, již tvoří tuzemští architekti, teoretici a publicisté, bude udílet svou cenu za výjimečný počin v architektuře.