Krása vzniká působením času. Peter Graham vystavuje ArtBio

Peter Graham vystavuje ArtBio (zdroj: ČT24)

Dosud byl Peter Graham veřejnosti znám především jako skladatel a autor odborných textů o soudobé hudbě. K hudebním partiturám přidal před třemi lety tužky a štětce. V sobotu zahájil spolu s Valerií Valockou a Radimem Kolářem výstavu ArtBio v blanenské Galerii.

Základem hudební tvorby Petera Grahama je improvizace a podobné principy sleduje také ve výtvarném oboru. „Podstatná je pro mě spontaneita tvorby,“ říká k tomu Graham.

„Zříká se pravidel estetické skladby fascinován nepravidelností. Neuznává hranice a omezení, naopak je záměrně narušuje. Náměty prací volí intuitivně inspirován čímkoli, co upoutá jeho pozornost. S plným zaujetím v euforii tvoření sleduje vznik tvarů a materiálových kompozic. Živelností garantuje autenticitu prožitku,“ píše kurátorka Yvona Ferencová.

Peter Graham
Zdroj: ČT24

Grahama inspiruje hlavně starojaponský estetický koncept sabi. „Znamená to krása, která vzniká působením času, třeba stárnutí, tváře starých lidí třeba nebo patina na věcech,“ popisuje umělec. Rád proto sestavuje instalace ze starých, antikvárních předmětů.

Výstava jako spínací knoflík

Z použitých věcí vytváří umělecká díla i Valerie Valocká, jejíž plátna doplňují Grahamovy exponáty. Čerstvé absolventky AVU v Praze používá jako podklad maleb stará prostěradla ze second handu. Skrumáže nepotřebných věcí pak najdeme na fotografiích smetišť od bubeníka a absolventa multimediální kompozice na JAMU Radima Koláře.

„Jsem přesvědčená, že výstava bude inspirovat návštěvníky, kteří do ní vstoupí a budou sami otevření. Je to jako spínací knoflík, který vás nastartuje,“ zve diváky kurátorka Yvona Ferencová. Expozice ArtBio bude v blanenské galerii k vidění do 12. února.