Chlapec v přetechnizovaném světě ztrácí slova, ale ne poetiku

Chlapec a svět v kinech (zdroj: ČT24)

Jak se na moderní, hlučný a zmatený svět dívá malý chlapec z venkova? Poetický příběh o cestě za ztraceným otcem vypráví brazilský, cenami ověnčený, animovaný film Chlapec a svět. Jeho dobrodružství s oscarovou nominací vypráví od 21. ledna i česká kina.

Děj se odehrává ve smyšlené zemi, tvůrci ale vycházejí ze zkušeností současné Brazílie, kterou před časem zasáhl hospodářský boom, což s sebou přineslo výhody i nevýhody. Animovaný Chlapec žije se svými rodiči na venkově, otcovu práci na bavlníkových polích ale nahrazují stroje, a tak odchází do města. Jeho syn se ho rozhodne následovat.

Fantaskní cesta jej zavede do víru divokého karnevalu, který se křiklavými reklamami a obřími stroji vůbec nepodobá klidné vsi a přírodě. Mraveniště města je očima malého chlapce hrůzné i fascinující monstrum, jehož útrobami se prodírá, aby znovu svedl dohromady svou rodinu.

Snímek brazilského scenáristy a režiséra Alêa Abreua je kritickým pohledem na společnost a její vztah k životnímu prostředí. Neváže se ale na konkrétní zemi. Poetický příběh plný metafor se obejde bez konkrétního jazyka a dialogů, dokresluje ho hudba.

Chlapec a svět za sebou mají úspěchy ze čtyř desítek festivalů po celém světě. Možná ho čeká i úspěch nejvyšší - dostal se do nejužších nominací na Oscara pro nejlepší animovaný film. O vítězích nejen této kategorie se rozhodne 28. února.