Nerušte mé ženské kruhy! Annie Leibovitzová vystavuje ženy

Annie Leibovitzová vystavuje ženy (zdroj: ČT24)

Postavit vedle sebe všechny významné ženy je prý jako fotografovat oceán. Světoznámá fotografka Annie Leibovitzová se přesto do tohoto úkolu pustila. Na londýnské výstavě Women její portréty svedly dohromady královnu Alžbětu II., barmskou nositelku Nobelovy ceny Su Ťij, zpěvačku Adele nebo herečku Meryl Streepovou.

Všechny vystavené ženy spojuje podle Leibovitzové, mluvčí feministického hnutí sedmdesátých let, výjimečný úspěch. Na zdech bývalé vodní elektrárny jsou si všechny rovny. „Mám pocit, že tady nejsem součástí hierarchie. Jsem součástí kruhu, jakéhosi kruhu lidskosti,“ okomentovala výstavu jedna z portrétovaných, aktivistka a novinářka Gloria Steinemová.  

I když je Leibovitzová věhlasná fotografka, všechny ženy, které by si přála, se jí zatím pro portrét získat nepodařilo. „Rozhodně Merkelová. Mířím k tomu, žádám ji to,“ přiznala, že by zejména stála o zvěčnění německé kancléřky. 

Anna Leibovitzová na výstavě svých portrétů Women (Ženy) v Londýně
Zdroj: Yui Mok/ČTK/PA

Až portrét Angely Merkelové získá, stále ho může mezi Ženy zařadit. S tímto projektem začala už před patnácti lety, ale ještě s ním nekončí. Fotografie budou přibývat spolu s proměnami putovní výstavy - Ženy Annie Leibovitzové se představí během jednoho roku v deseti městech, například v Tokiu, Istanbulu, New Yorku nebo v Mexiko City.