Všechno nejlepší grafikům. Sdružení Hollar vystavuje jubilanty

Hollar vystavuje jubilanty (zdroj: ČT24)

Tisky devatenácti jubilantů představuje do konce ledna Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Tradiční výstavy v pražské galerii se účastní ti z více než 160 členů, kteří slaví kulaté narozeniny - a to nejméně padesáté.

Devadesátiletý Bedřich Housa se proslavil jako rytec. Během šesti desítek let vytvořil na čtyři sta známek. K lupě se poprvé sklonil ve čtrnácti letech. Věnoval se rytině - jednomu z nejtěžších postupů, při němž se nesmí udělat, byť jen jediná, chyba. „Když porušíte povrch kovu, nejde to zahladit. Vznikla by prohlubeň, kde by se držela barva,“ říká umělec.

Nejvěhlasnějším vystavujícím je osmdesátník Jiří Anderle, jehož grafiky visí například v Metropolitním muzeu v New Yorku vedle děl Picassa, Rubense nebo Rembrandta. Svým uměním ovlivnil celou generaci. 

„Vyznačuje se fantastickou technickou vybaveností, která je na úrovni Leonarda da Vinciho nebo skutečně nejlepších renesančních kreslířů,“ upozorňuje grafička a kurátorka Alena Laufrová. Převážně krajinám se celý život věnuje další osmdesátnice Hana Storchová, jejíž dva vystavené tisky vznikly technikou leptu. Své jubilanty připomíná Sdružení Hollar každý rok, zdůrazňuje tím českou grafickou tradici. 

„Nechci říct, že by byl Hollar spolkem staromilců, ale udržovat tradici je strašně důležité,“ říká Alena Laufrová.

Příští rok Hollar oslaví sto let od svého vzniku Rokem grafiky. Představí během něho tvorbu svých členů na výstavách po celém Česku.