Streamovací bůh Netflix už je v Česku. V angličtině, bez titulků a omezený

Netflix už je v Česku (zdroj: ČT24)

Do Česka dorazila streamovací služba Netflix. Platí za nejúspěšnější internetovou videopůjčovnu a televizi. Jde o milník ve způsobu sledování filmů, ačkoliv někteří tvrdí, že tradičním televizním kanálům stále nemůže konkurovat. Filmy a seriály z archivů online videotéky se zpřístupní českým divákům první měsíc zadarmo. Zatím ale jen v angličtině a ne všechny.

V archivu streamovací služby jsou filmy, které už prošly kiny nebo DVD distribucí, a seriály, které už odvysílaly mateřské televizní stanice. Absenci exkluzivity svým zákazníkům služba vynahrazuje kvalitní autorskou produkcí. Z dílny Netflixu pochází seriály jako Narcos, Daredevil nebo veleúspěšný House of Cards.

Právě nutnost lokalizace jednotlivým trhům mírní zprvu euforické nadšení mnohých. A to hlavně kvůli jazykové bariéře - všechny seriály a filmy budou totiž dostupné zatím jen v angličtině a bez titulků. I proto se tradiční televize silného internetového hráče zatím tolik nebojí.

Televizní tvorba zažívá zlatou éru. Co na to Netflix?

Ve světě si ale služba už své diváky našla. Počet jejích uživatelů loni překročil hranici 65 milionů. Úspěch potvrzuje mimo jiné i trend zlaté éry televizní tvorby. Filmoví experti i diváci se totiž shodují, že současná televizní produkce převyšuje tu filmovou, protože v současnosti zažívá zlatou éru. 

Reed Hastings informuje o expandování Netflixu
Zdroj: ČTK/AP

Oblíbenost Netflixu taky spolu s jeho hudebním bratrem - streamovací službou Spotify - potvrzuje, že část světa si za kvalitní hudbu a filmy chce zaplatit. Českému divákovi se brány populární videopůjčovny otevřou asi za dvě stě korun měsíčně.