Zkáza krásou: Lída Baarová hraje v kině životní roli

Trailer: Zkáza krásou (zdroj: ČT24)

Milujem to, co ztrácíme…, zpívala Lída Baarová v roce 1939 ve filmu Ohnivé léto. Ona sama milovala hodně a ztratila mnoho. Její Zkázu krásou připomínají dokumentaristé Helena Třeštíková a Jakub Hejna v kinech od 7. ledna.

Dokument Zkáza krásou je sebedestruktivní love story fatálně spjatá s evropskými dějinami. Mimořádně krásnou a talentovanou herečku zničily její kontakty s vlivnými muži nacistického Německa. Dokument o životě Lídy Baarové vystavěli Helena Třeštíková a Jakub Hejna na osobním rozhovoru s herečkou, doplněném archivními záběry.

V době své největší, těsně předválečné slávy šla Baarová z jedné hlavní role do druhé, jako jediná herečka uspěla v desítkách zahraničních snímků, dostala i nabídku z Hollywoodu. Líbila se vlivným mužům své doby - Adolfu Hitlerovi a především ministru propagandy Josefu Goebbelsovi. Románek s ním jí po válce zničil kariéru.

„Byla obětí doby, svých ambicí a naivity,“ domnívá se Helena Třeštíková. Jen o vlásek unikla soudu za kolaboraci, podařilo se jí uprchnout do rakouského exilu. Právě tam s ní Třeštíková před dvaceti lety natočila otevřený rozhovor. Kromě krátkého sestřihu nebyl nikdy publikován, v kinech bude v celovečerním formátu k vidění od 7. ledna.  O dva týdny později připojí svůj pohled na Baarovou i režisér Filip Renč. Se slovenskou herečkou Táňou Pauhofovou natočil hraný snímek o osudovém vztahu Lídy Baarové a Goebbelse.