Zemřel šéf četníků ze Saint Tropez Michel Galabru

Ve věku 93 let v pondělí zemřel francouzský filmový a divadelní herec Michel Galabru. Proslavil se především rolí rotmistra Gerbera v oblíbené sérii filmů o četnících s Louisem de Funésem. ČT art ve 22:20 odvysílá Interview, které herec poskytl České televizi.

Galabru zemřel v pondělí ráno ve spánku. S odvoláním na rodinu to uvedl deník Le Figaro. Za sebou měl více než šedesátiletou kariéru.

Narodil se v Maroku, které tehdy patřilo Francii, v roce 1922. V letech 1950 až 1957, hned po absolvování konzervatoře, hrál ve slavné Comédie Française, pak v kabaretech, postupně pronikl do světa filmu. Hrál ve více než 200 snímcích, nejen komické figurky, ale i dramatické role.

Nechtěl být pouze četníkem

Mezinárodní slávu získal Galabru především díky sérii filmů o četnících ze Saint Tropez, kde si zahrál po boku Louise de Funése. Objevil se ve filmech Četník ze Saint Tropez, Četník v New Yorku, Četník se žení, Četník a mimozemšťané nebo Četník ve výslužbě. Sám Galabru však často litoval, že publikum ho stále vnímá především jako rotmistra Gerbera.

Kromě toho si zahrál v mnoha desítkách dalších filmů, například v adaptaci oblíbených komiksů o Asterixovi a Obelixovi. Na divadle zářil v kusech od Molièra nebo Carla Goldoniho. V roce 2003 přijel do Zlína na tradiční mezinárodní festival filmů pro děti a mládež.

Michel Galabru pracoval až do posledních let svého života, v roce 2013 si zahrál ve filmu Les Invincibles po boku Gérarda Depardieua.