Fidlovačka aneb žádná rvačka. Nový šéf přichází, Balzerová zůstává

Pražské Divadlo Na Fidlovačce má nového ředitele. Od 6. ledna scénu povede podnikatel Jan Koťátko, jeden z mecenášů, kteří Fidlovačku podpořili, když v minulém roce nedostala grant od magistrátu. V souboru zůstává i dosavadní ředitelka, herečka Eliška Balzerová.

Poté, co Fidlovačka nezískala finanční grant na provoz, oznámila na jaře 2015 Eliška Balzerová, že v divadle, jež pomáhala v polovině 90. let obnovit, jako ředitelka končí. Otazník visel i nad dalším fungováním scény. Chybějící finance se ale podařilo získat ze soukromé sféry. 

Jedním z hlavních mecenášů se stal podnikatel Jan Koťátko, od ledna tohoto roku je také novým ředitelem. „Nadále budete mít možnost spatřovat na našich jevištích své oblíbené herce v čele s Eliškou Balzerovou. Je a zůstává tváří Fidlovačky, nadále bude mít hlavní slovo v rozhodování o repertoáru a o další činnosti divadla,“ ujistil diváky na stránkách divadla.

Během roku by Fidlovačka mohla připravit až šest nových premiér a oslavit výročí 95 let od prvního otevření. 

Divadlo Na Fidlovačce má nového ředitele (zdroj: ČT24)

Nově ustavená magistrátní komise koncem roku navrhla Fidlovačce udělit roční grant ve výši pěti milionů, vedení nuselské scény žádalo o 14 milionů. Návrh schválil magistrátní výbor pro kulturu. Konečné slovo bude mít v lednu nebo únoru rada a poté zastupitelstvo.