Unikátní pohled na Afghánistán před islámem představí Náprstkovo muzeum

Z Afghánistánu se do Česka podařilo dostat bezmála 150 uměleckých děl, která pocházejí z afghánského předmuslimského období. Některé předměty jsou tak staré až dva tisíce let. Většinu z uměleckých artefaktů, které ukáže výstava v Náprstkově muzeu, zatím v Evropě viděl jen málokdo, a v Praze tak budou mít premiéru.

Autor výstavy afghánského kušánského umění Ľubomír Novák se do Afghánistánu podíval několikrát a v Kábulu vystavené věci osobně vybíral. Jsou to sošky, mince nebo reliéfy. Na přesun osobně dohlíželi afghánští odborníci. „Musíme být jak u balení předmětů , tak i u jejich vybalování. Je to nutné kvůli dodržení afghánského památkového zákona,“ zmínil kurátor z Afghánského národního muzea Abdulbasír Kámdžó.

Události ČT: Unikátní výstava odhalí artefakty z dávných dob Afghánistánu v Praze (zdroj: ČT24)

Afghánistán éry buddhismu

Artefakty vytvářejí obraz o Afghánistánu před islámem. „Většina artefaktů souvisí s buddhismem. A i další artefakty ukazují nějakým způsobem společnost a zručnost Afghánců,“ přiblížil Ľubomír Novák.

Poškození některých artefaktů zase ukazuje, co se s nimi dělo po příchodu nového náboženství. Nástěnná malba sedícího Buddhy má třeba vyškrábané oči. „Je to doklad o tom, jak potom, když v Afghánistánu nastoupil islám, se znehodnocovaly obrazy Buddhy,“ řekla hlavní restaurátorka Národního muzea Martina Ohlídalová.

Buddha s vyškrábanýma očima: výstava afghánského kušánského umění
Zdroj: ČT24

Restaurátoři i digitální skenování

V terezínském depozitáři Národního muzea se každopádně všechny exponáty digitálně naskenovali, což pomohlo restaurátorům, jejichž rukama většina děl prošla. Pokud je část předmětu poškozena, dá se v počítači domodelovat podle zbytku. „U některých předmětů se jednalo o jenom malé dílčí konzervátorské zásahy, některé předměty byly docela náročné,“ uvedla Ohlídalová.

Všechny umělecké předměty pochází z naleziště Mes Ajnak v afghánské provincii Lógar. Právě v této oblasti několik let působil český provinční rekonstrukční tým. I na něj výstava myslí. „Součástí výstavy bude i část, která bude věnována naší účasti v Afghánistánu,“ doplnil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Mapa naleziště Mes Ajnak v afghánské provincii Lógar
Zdroj: ČT24

Vzácné předměty jsou v terezínském depozitáři už od konce září. Jedna z největších výstav afghánského předmuslimského období na evropském kontinentu začne v Náprstkově muzeu v Praze v polovině ledna a šanci uvidět unikátní díla budou lidé mít během první poloviny příštího roku. Zapůjčení artefaktů z afghánského národního muzea dohodl před dvěma lety při návštěvě Kábulu prezident Miloš Zeman.