Anděl Páně se vrací a doufá, že příští rok se dočká povýšení

Ve středu večer se na obrazovky vrací nejúspěšnější pohádka Anděl Páně, která před deseti lety přitáhla k televizi přes dva a půl milionu diváků. Režisér Jiří Strach právě natáčí s andělem Petronelem a čertem Uriášem pokračování v koprodukci České televize. Pracovní název zní Anděl Páně 2, ale jedna z variant je i Archanděl Páně, protože anděl v podání Ivana Trojana se snad konečně dočká kariérního postupu.

Diváci České televize uvidí o letošních Vánocích jednu z nejoblíbenějších českých pohádek Anděl Páně v nové, obrazově kvalitnější podobě. Příběh o cestě plné nástrah i humorných situací za napravením alespoň jednoho hříšníka odvysílá první program ve středu 23. prosince ve 20 hodin.

„Anděla Páně jsme před deseti lety točili na šestnáctimilimetrový film. Dnešní technologie však umožňují kvalitnější obrazové zpracování, které, jak věřím, přinese obohacující zážitek. Diváci České televize si ho jistě zaslouží,“ říká režisér filmu Jiří Strach.

Archanděl Páně

Televizní premiéru Anděla Páně sledovalo na Vánoce roku 2006 přes dva a půl milionu diváků. Stal se tak nejsledovanější vánoční pohádkou novodobé televizní historie. A minulý týden se začalo natáčet pokračování. První záběry pro film Anděl Páně 2 vznikly na dvoudenní předtáčce na Kavčích horách. Hlavní natáčení začne koncem ledna.

Jiří Strach: Anděl Páně 2 bude o odpuštění (zdroj: ČT24)

Uvedení do kin se plánuje na 1. prosince 2016. Novinku opět režíruje Jiří Strach, tentokrát podle scénáře Marka Epsteina. Původního Anděla Páně napsala Lucie Konášová. V hlavních rolích anděla Petronela a čerta Uriáše se zase představí Ivan Trojan a Jiří Dvořák, v dalších rolích třeba Anna Čtvrtníčková (Anežka) či Vica Kerekes (její matka Magdalena).

U Jedničky mě bavilo to téma, o kterém to celé je, tedy schopnost obětovat se pro bližního. V Andělovi Páně 2 jsme si přinesli neméně křesťanské a lidské téma, jde o schopnost odpustit nepřátelům.
Jiří Strach
režisér

Anděl Petronel a Čert Uriáš musí za trest znovu na zem, kam jim spadlo rajské jablko. „Do kterého kdyby někdo kousnul, tak ví všechno to, co ví Pán Bůh. A to Jiří Bartoška coby Pán Bůh nemůže dopustit,“ vypráví Jiří Strach. Jenomže najít správné jablko v předvečer svatého Mikuláše, kdy se to na zemi falešnými čerty a anděly jenom hemží, nebude jednoduché.

Zleva Jiří Dvořák, Anna Čtvrtníčková, Vica Kerekes a Ivan Trojan v pohádce Anděl Páně 2
Zdroj: ČT

„Pořád je to nespokojený anděl, který si myslí, že by měl být někde výš v té nebeské hierarchii. A herec akorát o deset let zestárnul,“ říká Ivan Trojan. Pracovní název pohádky zní Anděl Páně 2 a jedna z variant je i Archanděl Páně, protože Petronel se možná konečně dočká kariérního postupu.

Svatojánský věneček a další pohádky

Jiří Strach stojí rovněž za letošní premiérovou pohádkou Svatojánský věneček. Příběh o kuchaři Ondrovi, který se toužil stát plavcem, o princezně Verunce, kterou bavila matematika, a o věnečku, se kterým připlula láska, uvidí diváci ČT 25. prosince od 20 hodin na Jedničce.

Česká televize letos připravila hned čtyři premiérové sváteční pohádky. Od 23. do 26. prosince mohou diváci vidět na ČT každý den jednu, na úvod mohli sledovat vůbec poprvé pohádku pro sluchově postižené děti a jejich rodiče, hranou ve znakovém jazyce.