Čtrnáctileté čekání na Aidu v Liberci skončilo

Aida zpívá, dobré zázemí ale nemá (zdroj: ČT24)

Jednu z nejznámějších světových oper Aida od italského skladatele Giuseppe Verdiho nachystalo k opětovnému uvedení liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Představení je v italském originále s českými titulky. Jde o poslední letošní premiéru divadla, která se uskuteční v pátek. Po Novém roce scéna plánuje čtrnáct novinek.

Na hlavní scénu liberecké divadla se slavné Verdiho dílo vrací po delší odmlce, předchozí premiéra se uskutečnila v roce 2001. „Myslím, že si milovníci italské opery zaslouží, aby byla Aida znovu v Liberci inscenována,“ uvedl dirigent a vedoucí libereckého operního souboru Martin Doubravský.

Tato opera je výjimečná nejen díky své barvitě vypracované partituře, ale i díky silnému příběhu, který z ní činí dílo v kontextu operní literatury naprosto fenomenální a zasluhuje si významnou pozornost jak inscenátorů, tak samotného publika.
Martin Doubravský
Dirigent a vedoucí libereckého operního souboru

V novém libereckém nastudování se v hlavním rolí představí Lívia Obručník Vénosová, Tomáš Černý, Rafael Alvaréz, Pavel Vančura, Jiří Přibyl a Anatolij Orel. Režie se ujal vedoucí činoherního souboru v Moravském divadle Olomouc Michael Tarant.

Divadlo F. X. Šaldy, Aida, 2015, Režie: Michael Tarant
Zdroj: Divadlo F. X. Šaldy

Před 14 lety lákalo divadlo i na jedno představení venku, s tím zatím nepočítá. V létě 2001 na náměstí před radnici přišlo skoro 2000 diváků, kvůli průtrži mračen ale umělci představení nedokončili.