Nahuštěná Trafology vzpomíná na Trafačku

Bohatou historii umělecké komunity v bývalé pražské trafostanici rekapituluje rozsáhlá publikace Trafology. Shrnuje vše, co se v prostorách vysočanské Trafačky za posledních osm let odehrálo: více než dvě stě výstav, koncertů, projekcí, workshopů, divadelních představení, módních přehlídek a festivalů. Kniha zároveň dokumentuje soužití v téměř čtyřicítce místních ateliérů.

„Je tam úplně všechno, co jsme prožili, výstavy, mejdany, pomalovaný barák nebo ateliéry, které tam fungovaly po dobu osmi let,“ říká spoluautorka knihy Blanka Čermáková. Trafology na 252 stranách zachycuje proměny okolního prostředí, včetně vlastní fasády trafostanice, až do úplného srovnání budovy se zemí. Sugestivní atmosféru navozují fotografie i citace z rozhovorů s rezidenty.

„Publikace je nahuštěná obrazovým materiálem, který se nám podařilo posbírat nejen od lidí z našich řad, ale i od lidí ze zahraničí. Podařilo se nám tam dostat i fotky, které zachycují, jak to mizí. A vydávalo se to v době, kdy už tam byla jenom planina,“ říká spoluautor Michal Cimala. Areál Trafačky byl po osmi letech existence zdemolován bagry.

Osm let Trafačky v jedné knize (zdroj: ČT24)

S vydáním knihy je spojená i probíhající výstava devíti rezidentů Trafačky v současné Trafo Galerii v centru Prahy (Příčná 1). Také její téma odkazuje na bývalou trafostanici, společným jmenovatelem vystavených prací je totiž pocta vynálezci Nikolovi Teslovi.

Trafačka padá k zemi

Trafačka se z bývalé trafostanice ČKD odstěhovala počátkem roku 2015 a jako galerie začala nově působit v centru Prahy. Vlastník objektu plánuje na místě vystavět nové budovy. Rezidenti, často streetartoví umělci, našli v některých případech nové ateliéry, z dalších se mezitím stali umělci zastupovaní prestižními komerčními galeriemi.

Kniha Trafology
Zdroj: Trafo Galerie

Zakládajícími členy Trafačky byli Jan Kaláb, Michal Cimala a Jakub Nepraš a působili v ní od počátku až do jejího konce. Ateliéry prošli i další umělci jako například Jakub Matuška, Václav Girsa, Robert Šalanda, Daniel Vlček, Roman Týc, Martin Káňa, Stanley Povoda, Aleš Brázdil, Jakub Hubálek, Terezie Honsová, Matěj Hájek a mnoho dalších.

Bývalá trafostanice ve Vysočanech fungovala od roku 2006 jako rezidence pro umělce i místo pro různé akce. Věnovala se hlavně pouličnímu umění. Původně dvouletá smlouva na pronájem pozemku, kde Trafačka stála, byla díky finanční krizi prodloužena. Majitel ale před časem začal znovu plánovat výstavbu. Na místě má stát dům s byty a obchody.

Demolice Trafačky
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

V Trafačce se uskutečnilo více než dvě stě výstav, koncertů, workshopů, festivalů, přehlídek, projekcí a divadelních představení. Trafačce se přezdívalo Chrám svobody, což je také podtitul dokumentu, který o prostoru natočili Saša Dlouhý a Roman Vávra.