Magdaléna umí být lascivní i kajícná

Chlípně zbožné oratorium o Magdaléně (zdroj: ČT24)

Příběh snad nejznámější kurtizány Máří Magdalény byl zpracován mnohokrát. Soubor Geisslers Hofcomoedianten si vybral barokní oratorium Giambattisty Andreiniho a přetvořil ho po svém. V oratoriu Magdaléna lascivní a kajícná se střídají vzletné a poetické árie s přízemními, oplzlými výstupy.

Tvůrci se nechali inspirovat zážitky a vzpomínkami samotného autora předlohy, skladatele Andreiniho. „Získali jsme různé verze oratoria a začalo nás zajímat, proč to pro něj bylo utkvělé téma,“ uvedl režisér Petr Hašek.

K Magdaléně přibyla herečka Virginia, stejně jako hříšná biblická žena také krásná a chlípná. Nakonec i ona prozře a stane se světicí. Činoherně-operně-taneční představení se odehrává ve velkém bazénu. Vodní hladina slouží především jako zrcadlo, které odráží stav společnosti a hercům má ukázat jejich pravou tvář. „Je symbolem umění podívat se na sebe zvenku a umění zhodnotit svoje činy,“ vysvětlil režisér. 

Magdalénu lascivní a kajícnou lze potkat v pražské Vile Štvanice, při nejbližších reprízách 9. a 10. ledna. Soubor Geisslers Hofcomoedianten se po „chlípně zbožném oratoriu“ už chystá na další barokní látku - písňovou sbírku Loutna česká od Adama Michny z Otradovic.

Vydáno pod