Josef Bryks byl hrdina. A co jeho ženy?

Ženy, na které se zapomnělo, připomíná inscenace brněnského divadelního studia Paradox. Drama Zasnoubené se smrtí představuje čtyři ženy v životě československého letce RAF Josefa Brykse.

„Zůstávají za každým velkým hrdinou, ale nikdo se už na ně neptá, nikdo si na ně nevzpomene. Jsou to prostě jenom ženy v pozadí,“ chce režisérka Tereza Lexová představením připomenout, že za okupace či komunistického režimu ženy trpěly a bojovaly stejně jako jejich muži.

Josef Bryks za boj proti nacistům v československé stíhací peruti RAF obdržel Řád britského impéria. Do Velké Británie se dostal za poměrně dramatických okolností a dramatický byl i jeho osud po roce 1945. „Slavný útěkář, legendární pilot a hrdina druhé světové války se po návratu do Československa dostal do hledáčku komunistického režimu a nakonec zemřel v uranových dolech Jáchymov,“ shrnula scenáristka inscenace Simona Petrů. 

Její scénář vznikl podle knihy Na útěku, v níž novinář a historik Luděk Navara s pamětníkem Miroslavem Klusáčkem sepsali Bryksův příběh. V tom divadelním jsou hlavními hrdinkami jeho dvě ženy - první manželka Marie, obviněná z kolaborace s nacisty, a druhá manželka Trudi, neúnavně bojující za rehabilitaci svého muže - a dcera, která mohla s otcem strávit pouhé dva roky života.

Čtvrtou postavou je odbojářka Irena Bernášková. „Česká vydavatelka ilegálního časopisu V boj, první žena popravená za odboj v nacistickém Německu, jedna z velkých hrdinek, jejíž jméno není u nás zmíněné téměř nikde,“ podotýká scenáristka. Životem zaplatila i za to, že převáděla československé letce přes hranice. S Bryksem se ve skutečnosti nepotkala, ale to je podle autorek jediná fabulace ve hře. 

Zasnoubené se smrtí v Brně (zdroj: ČT24)

Poznat Zasnoubené se smrtí v divadle Paradox mohou diváci opět 19. ledna.