Železná lady opět ve válce o Falklandy

Buenos Aires – Film Železná lady, ve kterém září americká herečka Meryl Streepová v roli někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové, dorazil na plátna argentinských kin. A to v době, kdy mezi Britským královstvím a Argentinou stoupá napětí kvůli Falklandským ostrovům. Právě Thatcherová nařídila v dubnu 1982 vojenský útok na ostrovy.

Přezdívku Železná lady získala Margaret Thatcherová svou odvahou a nekompromisností v politickém i osobním životě. Se stejným odhodláním jednala i ve sporu o Falklandy. Právě v období blížícího se výročí války je nový snímek pro Argentinu obzvláště citlivým tématem. „Byl to silný snímek, hlavně ty válečné scény, ale neměl takovou sílu jako jiné filmy, jež se zabývají tímto tématem,“ potvrdila návštěvnice snímku Melisa Coliva.

Británie poslala k ostrovům torpédoborec, Argentina ale dala jasně najevo, že otázka sporu o území je pro ni stále otevřená. Navíc ji podpořili lídři všech zemí Latinské Ameriky. „Rozhodnutí by měli nechat na lidech, co na Falklandech žijí,“ podotkl návštěvník filmu Martin Aguirre.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Meryl Streepová, jež patří k nejoceňovanějším americkým herečkám, získala za roli Železné Lady Zlatý glóbus. Na Oskara byla nominována už sedmnáctkrát, i letos patří k horkým favoritkám. Margaret Thatcherová v jejím pojetí nemá být dokonalou filmovou rekonstrukcí historie. Jde spíš o případovou studii kariéry jedné pozoruhodné ženy, která skvěle ovládla disciplínu politiky, obvykle vyhrazenou mužům. A to tak dokonale, že ji dodnes politikové využívají jako pravicovou modlu.

Válka o Falklandy…

… byla konfliktem mezi Argentinou a Velkou Británií v roce 1982 o souostroví Falklandy/Malvíny, Jižní Georgii a Jižní Sandwichovy ostrovy. Předcházely jí staletí dlouhé spory o nadvládu nad těmito územími. Předehrou války se stalo vylodění 50 příslušníků argentinského námořnictva na britském ostrově Jižní Georgia, kde vztyčili vlajku Argentiny. Argentinské námořní síly invazi na Falklandy zahájily operací Azul (šp. modrá) večer 1. dubna. Válka nebyla ani jednou ze stran oficiálně vyhlášena. V Argentině byla považována za znovuobsazení vlastního území a ve Velké Británii za narušení nezávislosti britského území. Skončila porážkou Argentiny 14. června.