„Nejlepší pomstou je úspěch!“ Sinatrova stovka bude velkolepá

Frank Sinatra by v sobotu 12. prosince oslavil sto let. Zpěváka, který natočil přes stovku desek, šedesát filmů a radoval se z cen Grammy i filmového Oscara, si připomínají všude ve světě. Výjimkou není ani Česko. V pražském Obecním domě se v sobotu i v neděli odehraje galakoncert s názvem Sinatrology. V doprovodu RTV Big Bandu řízeného Felixem Slováčkem vzdají hold swingovému králi zpěváci i tanečníci, pro které je dodnes největší inspirací.

Frank Sinatra nebyl žádný troškař. Všechno muselo být ve velkém stylu, v pohybu. Kamkoli se pohnul, bylo jeho území. A ti, co šli za ním, se od něj mnoho naučili. Obklopil se tou nejpestřejší a nejslavnější sestavou kumpánů, jakou kdy svět viděl – takzvanou Krysí smečkou.
Sinatrology

Sinatrovy modré oči, upravený oblek a medový hlas učarovaly celé zeměkouli. Potomek italských imigrantů se narodil 12. prosince 1915 v New Jersey. Původně měl ambice stát se sportovním reportérem, nakonec ale nedokončil střední školu. Z hospody, kde dělal číšníka a občas zpíval, si jej vytáhl kapelník Harry James a odstartoval tak jeho kariéru.

Zvěsti o tom, že mu k úspěchu pomohla mafie, se nikdy nepotvrdily. Sám muzikant pak prohlašoval, že největší pomstou pro všechny nepřejícné je jeho obrovský úspěch. 

Po úspěchu v hudebním průmyslu o Sinatru projevil zájem i ten filmový. Zpočátku ho obsazoval hlavně do muzikálů, a vyplatilo se. V roce 1953 si za snímek Odtud až na věčnost odnesl Oscara.

Vyprodané koncerty, šílící davy, přátelé v nejvyšších kruzích nebyli pro zpěváka ničím výjimečným. Oženil se celkem čtyřikrát a kromě toho měl prý až několik tisíc kratších či delších románků. Co ale nezvládal a nikdy se nenaučil, byla znalost not.

Nápad uspořádat Sinatrology se zrodil v hlavě českého swingového zpěváka Jana Smigmatora. Svou hudební cestu už v počátcích kariéry spojil právě s odkazem Franka Sinatry, Tonyho Bennetta nebo Bobbyho Darina. Publiku představí show složenou ze Sinatrových skladeb v klasickém i obměněném aranžmá.

Před 100 lety se narodil Frank Sinatra (zdroj: ČT24)

Ve své úpravě písně předvede třeba Pavel Šporcl a velkou improvizaci chystá i Jiří Stivín. Tanec si vezme na starost skupina ProjectWINGS. Dále se představí např. filipínský zpěvák Arthur Manuntag nebo německý swingař Tom Gaebel.

Vydáno pod